Vårdförbundet i Västernorrland säger upp flexavtalet

2013-04-03 17:07:21
Vårdförbundet i Västernorrland sade förra veckan upp flexavtalet på flera arbetsplatser.
Anledningen är att sjuksköterskorna har väldigt svårt att få ut sin flex ute på avdelningarna på grund av bristande bemanning och försämrade arbetsvillkor.


Uppsägningen av flexavtalet berör vårdavdelningar på Sundsvalls sjukhus samt några på Sollefteå sjukhus. Orsaken är att det inte fungerar som det ska då det är svårt att ta ut sina inarbetade flextimmar på grund av arbetsförhållandena. Som det har varit upplever många att man ibland tvingas jobba kvar en tid efter ordinarie arbetstid för att slutföra jobbet. Denna tid läggs då på flexkontot. Problemet blir sedan när man ska ta ut sin inarbetade flextid.
Flexen kan nämligen bara tas ut ”när verksamheten tillåter” att man till exempel går hem en timme tidigare. I dagens pressade läge så är det sällan det går.

Resultatet blir i praktiken att man jobbar gratis. Därför är det helt rätt tänkt av Vårdförbundet att säga upp detta.
Tvingas man vara kvar på arbetsplatsen ska man ha övertidsersättning. Då blir dessa timmar synliga och arbetsgivaren tvingas fundera över bemanningen och arbetsbelastningen på arbetsplatsen.

– Efter det måste arbetsgivaren betala övertid eller ge tiden i komp-ledighet efter överenskommelse med medarbetaren. Vi tror att det kommer att bli i ledighet, vilket blir svårt, och då kommer bristen på bemanning att synas, säger Inger Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet Västernorrland till tidningen Vårdfokus.

Per Johansson
sjuksköterska Västernorrlands
läns landsting

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!