Vårdkrisens Sundsvall: Nytt år och nytt svart rekord

2017-01-18 08:25:10
Sundsvalls sjukhus inleder året med nya rekord i överbeläggningar. 61 överbeläggningar noterades under helgen. 

Sjukhuset har regelbundet haft problem med överbeläggningar. Problemen beror bland annat på personalbrist, vilket har gjort att antalet vårdplatser har minskat. Under trettondagshelgen blev situationen extrem. Det var främst på medicinkliniken som läget var svårast.

Enligt meddelande från sjukhusets ledning berodde krisläget på att det blev extra svårt med utskrivningar vid storhelgen samt att det redan rådde en ”ansträngd överbeläggningssituation”. Åtgärder som vidtogs var bland annat att skicka patienter till Örnsköldsviks sjukhus samt att personal blev inkallad för att kunna öppna fler vårdplatser. Under den gångna söndagskvällen rapporterades att krisläget hade börjat bedarra en aning för denna gång.

En grundorsak till problemen är att bristen på personal, främst sjuksköterskor, har gjort att det inte gått att hålla vårdplatser öppna. Orsaken till personalbristen är i sin tur rekryteringsproblem som beror på låga löner i kombination med dålig arbetsmiljö.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!