Värdlandsavtalet måste rivas upp – Nej till Nato

2016-06-01 11:19:05

foto: Sebastian Olsson
Med värdlandsavtalet har Sverige tagit ett jättekliv mot medlemskap i Nato. Nej till militarisering och krigshets.

Den 25 maj klubbades värdlandsavtalet med Nato igenom, vilket innebär ett närmande till ett fullvärdigt medlemskap.

Nato är en krigsallians som vid ett medlemskap innebär att det är en förpliktelse att ställa upp i krig med flera nationer såsom USA och Turkiet. USA:s imperialistiska krigståg genom världen är inte en hemlighet, och deras brott mot mänskligheten och inskränkning av de mänskliga rättigheterna är för USA endast ett gruskorn i periferin för att vinna mer mark.
Turkiet, som leds av AKP-regimen med president Erdoğan i spetsen, har en oförlåtlig inställning till de mänskliga rättigheter när journalister och regimkritiska individer förs bort.
Turkiets Natodiplomat, Tacan Ildem, talade om ”våra gemensamma värderingar” under debatten i riksdagen den 25 maj. Det är dessa värderingar som Sverige stöder när vi låter Nato och dess gigantiska krigsmaskin belägra sig i Sverige. Folkmord, censur av yttrandefriheten och tortyr är bara en liten bit av dessa värderingar.

Förespråkare av Nato hävdar att vi behöver dess skydd: att vi behöver skyddas från den onda ryssen. Vad som gärna glöms bort är att framförallt USA har bedrivit ett mycket grymmare, inhumanare och aggressivare korståg under en väldigt lång tid jämfört med Ryssland, som USA kallar ”kriget mot terrorismen”. Man glömmer också gärna bort att USA tidigare har stött både Osama Bin Laden och Saddam Hussein.
Det blev som förespråkarna till dessa värderingar och metoder ville – avtalet, som undertecknades 2014 av ÖB med tillstånd av Alliansregeringen på ett kuppartat sätt, träder i kraft. Det är ett avtal fullt av hål och oklarheter som inte har genomgått en säkerhetspolitisk analys som har röstats igenom av en till största delen enhällig riksdag.
Värdlandsavtalet innebär bland annat att Nato kan placera ut kärnvapen på svensk mark och rätten till att avfyra vapen från Sverige mot andra länder i närområdet om Nato skulle vara i krig.

Efter ACE-övningarna i Norrbotten för något år sedan, då Norrbottens inland blev skådespel för en gigantisk Natoledd krigsövning, är det dags igen mellan den 3-18 juni då BALTOPS 2016 ska äga rum kring Östersjön, bland annat i Stockholms södra skärgård. 6 000 personer, 45-talet fartyg, 60-talet stridsflygplan och helikoptrar samt stridsbåtar och ett antal fordon kommer att förvandla skärgården till en krigszon.
Försvarsmakten skriver i ett pressmeddelande att ”Huvudsyftet med övningen är att träna enheters uppträdanden i större multinationella styrkesammansättningar som tillsammans kan skapa stabilitet och säkerhet kring Östersjön” – som om ökad militarism någonsin har lett till ”stabilitet och säkerhet”.

RS och Offensiv säger:
• Riv upp värdlandsavtalet.
• Nej till svenskt Natosamarbete och -medlemskap.
• Kamp för omedelbar militär nedrustning.
• Stoppa vapenexporten. Förstatliga krigsmaterielindustrin under löntagarnas demokratiska kontroll och styre. Omvandling av krigsindustrin till civil produktion.
• Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!