Vårdnadsbidraget – ny kvinnofälla

2007-05-23 12:09:30
Haninge kommunfullmäktige återupptog i måndags det tidigare avbrutna mötet. På mötet stred Rättvisepartiet Socialisterna (RS) mot högerns vårdnadsbidrag.
Lina Thörnblom från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) attackerade högeralliansen på frågan om det vårdnadsbidrag som högerstyret i Haninge vill införa.Vårdnadsbidraget blir en kvinnofälla.
– En så låg ersättning som 3 000 kronor per månad kommer att innebära att de så ofta mer lågavlönade kvinnorna stannar hemma med barnet. Ett vårdnadsbidrag ger kvinnor en svagare ställning på arbetsmarknaden, kvinnors ekonomiska beroende av män ökar och kvinnors pensioner kommer att bli ännu lägre än vad de är idag. I Finland, där bidraget har funnits sedan 80-talet, är det bara fem procent av bidragstagarna som är män, sa Lina Thörnblom.

Budgetmöte 11 juni

Nästa möte den 11 juni kommer att besluta om högerstyrets budget. På det mötet kommer RS bland annat att kräva upprustning av skolan.

Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!