Vårdprotest i Stockholm mot nedskärningarna

”Girighetens pris är vårdens kris!” var en av talkörerna under protesten (Foto: Maria Badri).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

”Platsbristen måste upphöra och det måste bli ett slut på dräneringen av den gemensamt ägda vården”. Det var några av de krav som restes av den vårdprotest som under parollen ”Färre gravplatser, fler vårdplatser” genomfördes vid landstingshuset i Stockholm tisdagen den 14 september.

Lotta Dickman (Foto:Maria Bardi).

Det var omkring 70 personer som hade samlats för att protestera mot nedskärningarna och kräva fler vårdplatser. Protesten arrangerades av SAC och SBAR. Lotta Dickman, som representerar En annan vård är möjlig, var en av deltagarna och hon säger till Offensiv:
– Vi ser att Stockholms offentliga sjukvård och akutvård för svårast sjuka bryts ner och försämras kraftigt. Nedskärningar finansierar privata vårdval där de som är mindre sjuka prioriteras framför svårt sjuka. Vård borde drivas utifrån svensk lag, efter behov, där svårt sjuka har företräde. 
– Det är fel att att det råder svåra brister på akutsjukhusen medan det prioriteras att kunna ringa om enkla åkommor, vilket finansierats på grund av konstiga avtal med privata vårdgivare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!