Vårdslakt i Östersund

2018-05-09 10:27:58


100 miljoner kronor skär region Jämtland-Härjedalen ner vården med.

I slutet av april lade region Jämtland-Härjedalens regiondirektör Hans Svensson fram ett besparingspaket på 100 miljoner kronor.

Till förslagen hör att 100 anställda ska bort, Torvalla hälsocentral läggs ner, varannan helgschema införs på sjukhuset och anställningsstopp införs utom anställningar för att ersätta hyrpersonal.
Torvalla är en stadsdel i Östersund med ca 7 000 invånare, många av dem äldre eller invandrare – grupper med stort behov av läkarvård, men med dålig ekonomi. Det kan göra det svårt att ta sig till alternativa hälsocentraler eftersom man inte har råd med bil.
En ny privat hälsocentral har nyligen öppnat i centrala Östersund och dränerat en hårt utsatt region på pengar. Det är en anledning till det drastiska sparpaketet. Drygt 4 500 patienter har listat sig på den nya hälsocentralen. Därför läggs en hälsocentral som servar 7 000 personer ner. Borgerlig valfrihet kostar. 

”Regionen visar musklerna, slår mot de svagaste” var texten på ett av PRO Torvallas plakat inför första maj i S demonstrationståg, där de gick i en egen sektion bakom huvudtåget. Enligt Hans Svensson är alternativet till nedskärningarna stora skattehöjningar, något som är omöjligt ett valår. Jämtland har redan i dag hög skatt och en del kommuner som Ragunda och Bräcke har några av Sveriges högsta kommunalskatter. Ingen av kommunerna är några höginkomstkommuner precis, snarare tvärtom.
Mot försämringarna i vården i regionen kommer Vårdförbundet tillsammans med Kommunal och vårdpersonalen att den 12 maj ha en protestmanifestation på Stortorget i Östersund.