”Vårdslakt Stockholm”

2008-01-09 15:00:00
Vårdval Stockholm slår nu hårt mot arbetarområdenas vårdcentraler, vilka förlorar hundratals miljoner kronor då den borgerliga alliansen i landstinget avskaffar tidigare hänsyn till att socialt utsatta områden har ett större vårdbehov.
Hittills har 90 anställda fått gå.
– Vi såg ju att det fanns vinnare och förlorare, sa Annika Blomgren, personaldirektör vid Stockholms läns sjukvårdsområde till Svenska Dagbladet den 7 januari.
Speciellt hårt har Hallunda, Fittja, Tensta, Rinkeby och Jordbro drabbats.
I norra Botkyrka har ett trettiotal undersköterskor, sjuksköterskor, sekreterare och läkare tvingats sluta. Och när slutligen närakuten, familjecentralen och rehabiliteringsteamet stängs inom kort har Vårdval Stockholm genomfört en oemotsvarad vårdslakt i just det område som är i störst behov av vård.

Vilken ”valfrihet”?
Det nya systemet med konkurrens innebär att vårdcentralerna får pengar för varje listad patient.
Fler patienter måste pressas in och fort ska det gå, helst med bara 10 minuter per besök.
Detta ökar stressen och arbetsbördan på de anställda än mer, inte minst där personalstyrkan har minskat.
”Valfriheten”, som borgarna talar om, berör till exempel inte Jordbro i Haninge kommun. Av de 38 nya mottagningar som kommer att starta under året finns ingen i Jordbro eller i hela Haninge kommun.
När personalen tvingas hänvisa till vårdcentralen i centrala Haninge finns det patienter som säger att de inte har råd med bussen.
– Den psykiska ohälsan kan vara större då vårdtagare kanske har flytt från krig eller politisk förföljelse. För många äldre som dessutom har svårt med språket, behöver besöket ta längre tid helt enkelt, förklarar Annika Karlsson som är verksamhetschef på Jordbro vårdcentral.
– Vi kan inte ta emot fler än ett visst antal besök om dagen utan att minska kvaliteten. Vi kan inte välja bort de med störst behov för att få plats med fler – det går emot all vår etik, säger Annika Karlsson.

”När marknaden styr”
”När marknaden får styra kommer till exempel fem nya vårdcentraler att etableras på Kungsholmen, medan den enda som finns i Jordbro berövas 30 procent av sin budget. De rika och yngre – och i huvudsak friska – på Kungsholmen kan därmed shoppa runt bland de olika vårdcentralerna, medan köerna växer bland den sjukaste befolkningen i kranskommunerna, ofta äldre och multisjuka”, som Björn Elmbrant skrev i tidningen Dagens Arena den 8 januari.
Först hade personalen på Jordbro vårdcentral befarat nedskärningar på 3 miljoner kronor. Istället blev det 4,5 miljoner kronor som försvann, en hel fjärdedel av ersättningen!
Vårdslakten kan bara stoppas genom kamp. Om facken inom vården hade tagit initiativ till länsomfattande protester hade det gett resultat.
Rädda vården
Socialdemokraterna med stödpartier genomförde det första systemskiftet med privatiseringar inom vården. Nu har högeralliansen inlett det andra systemskiftet, och det har bara börjat.
På nästa kommunfullmäktige i Haninge kommer Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ännu en gång att kräva att Haninge kommun protesterar mot Vårdval Stockholm.
RS kommer också att kräva att politikerna masar sig ut till vårdcentralen själva för att konfrontera den stress de tysta och stilla sitter långt ifrån i sitt nybyggda kommunhus.
Vad som behövs är en massiv proteströrelse för att stoppa privatiseringarna och försvara vården.

Mattias Bernhardsson
Fullmäktigeledamot i Haninge för Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!