Vårdupphandling av S:t Göran hot mot all akutvård

2011-11-26 17:19:30


Tom Benkow är facklig representant för Vårdförbundet på S:t Göran.

I skuggan av skandalerna in­om äldrevården gick anbudstiden den 14 november ut för norra Europas största vårdupphandling när Stockholms läns landsting på nytt upphandlar driften av S:t Görans akutsjukhus, till ett värde av 15 miljarder kronor. Alla vårdfack på sjukhuset varnar i ett öppet brev på DN Debatt för konsevenserna av underbudskonkurrensen där lägsta pris avgör vem som vinner, vilket bara kan gå ut över patienterna och personalen.

– Hela havet stormar när Moderaterna gör Stockholm till en gigantisk experimentverkstad för vinstdriven vård, säger Tom Benkow, Vårdfackets ordförande på S:t Göran, till Offensiv.
S:t Görans sjukhus med cirka 175 000 patienter och 1 500 anställda är landets hittills enda akutsjukhus att drivas som aktie­bolag, först av Bure sedan 1994 och därefter sedan 2000 av Capio AB. Ersättningen från lands­tinget uppgår i år till 1,3 miljarder kronor per år.

Enligt Dagens Medicin står striden mellan vårdjättarna Capio och Aleris, sedan Praktikertjänst nobbat upphandlingen med argumentet att ”lägsta pris vägde alltför tungt”. I mitten av ­februari får vi veta hur det går.
Som vårdfacken konstaterar har priset länge varit avgörande i Stockholms vårdupphandlingar. Men när den geriatriska vården vid Dalens sjukhus upphandlades till ett fast pris där kvaliteten skulle avgöra hoppades de på att detta var ett trendbrott. Men icke.
”Döm om vår förvåning när det framgick att pendeln slagit tillbaka. Att upphandlingen avgörs främst av priset och att vårdkvaliteten är värd högst tio procent”, skriver facken.

Det betyder enligt facken ett vinnande bud som är 5-10 procent lägre än kostnaderna för 2011. Utöver detta kvarstår uppdraget att sänka kostnaderna med ytterligare 2 procent per år – plus en straffavgift på en procent om man inte klarar vissa uppsatta mål som kögarantin.
Underbudspriset är enligt Tom Benkow ”mer än en kvalificerad gissning”. Då buden är hemliga måste vårdbolagen gå tillräckligt lågt för att tro sig kunna vinna.
– Politikerna låtsas vi är Volvo, som hela tiden kan spara 2 procent till genom att rationalisera tekniken som ett bilföretag. Genom att översätta begrepp som Toyotas Lean Production har vi i flera år ökat överskottet genom att ”göra rätt saker från början” med ”smarta lösningar” och engagerat samarbete för att reducera flaskhalsarna utan att det drabbat patienterna, säger Tom Benkow.

– Men frågan är om inte marginalerna efter vinsten för att effektivisera nu är ännu stramare inom akutvården än inom äldrevården. Som i USA betyder större krav på marginaler mindre personal och kompetens, samtidigt som samma antal patienter tenderar att bli allt mer sammansatta och tyngre att vårda.
Tom Benkow pekar på trenden mot att de mest lönsamma russinen ur kakan som planerade operationer och dagoperationer i den elektiva vården allt mer plockas ut från akutvården till mindre privata sjukhus. Det är russin som tidigare kunde täcka upp för mer av den kostsammare vården.
– Privata småsjukhus växer upp som svampar i regn för ­enkla operationer som åderbrock och ljumskbrock o s v.
Hela processen sker enligt Tom Benkow helt över huvudet på alla berörda, såväl patienter som personal. Som styrelse­ledamöter i Capio S:t Göran har de fackliga representanterna ­dessutom tystnadsplikt.
– Vi har inget inflytande alls.
Det avtalade priset för vården på S:t Göran blir enligt vårdfacken ett nytt riktmärke för ersättningen till samtliga akutsjukhus i Stockholm.
– Sådana kostnadsjämförelser sker hela tiden redan idag. Man silar miljoner och sväljer miljarder.
Facken ser lågprisupphandlingen som ett verktyg i de hårda besparingar som planeras av landstinget för att skapa ­utrymme för investeringar inom vård och kollektivtrafik på cirka 100 miljarder kronor när Stockholm beräknas växa med 260 000 invånare redan till 2018, samtidigt som andelen patienter över 65 års ålder ökar mycket kraftigt.

Det är en ekvation som blir ännu svårare att lösa när Nya Karolinska dessutom byggs för betydligt färre vårdplatser än idag, såvida inte allt mer av den lönsammare sjukvården privatiseras utanför akutsjukhusen. ­Desto mer hotar detta både vårdkvaliteten och personalens löner och villkor.
– De vill inte prata om de yttersta konsekvenserna, säger Tom Benkow med adress till de politiker som gjort offentlig vård till ett skällsord.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!