”Varför inte dela på uppdragen?”

2015-03-08 10:28:34
När jag gick med i Rättvisepartiet Socialisterna (RS) fick jag frågan om jag kunde tänka mig att ta ett fackligt uppdrag. Jag hade precis börjat på ett nytt jobb. 

På mitt jobb hade min arbetskamrat både uppdrag som skyddsombud och arbetsplats-
ombud. Jag frågade min arbetskamrat om det fanns möjlighet att dela på uppdragen och att jag kunde bli skyddsombud. 

Som svar fick jag att det inte går, att ”detta är mitt uppdrag och det är inget man kan dela på”. Jag hörde mig för med kamrater som jobbade fackligt om detta var möjligt och det var det. Jag berättade för min arbets-
kamrat att man visst kan dela på uppdraget men fick åter ett stort nej. 

I december förra året skulle min arbetskamrat bli omvald till skyddsombud och arbetsplatsombud. 

Utan att ens fråga mig, trots att min arbetskamrat visste att jag vara intresserad av att bli skyddsombud, försökte min arbetskam-
rat kuppa bort mig. Min arbetskamrat antog att alla skulle välja om personen som skydds-
ombud igen. Min kollega lade fram ett papper och sa ”skriv på här”. 

Men mina andra arbetskamrater tog upp diskussionen och sa ”Emma är ju också intresserad, har du frågat henne om det?” Min kollega blev väldigt upprörd och sa att ”detta är mina uppdrag och jag kommer att bli väldigt ledsen om ni tar det ifrån mig”. 

Jag och mina andra arbetskamrater sa att ”vi jobbar ju ändå på samma arbetsplats, var-
för inte dela på uppdraget och jobba tillsam-
mans?”

Efter en lång diskussion röstade mina kolleger på mig och jag blev vald som skyddsombud. I tre års tid har jag byggt upp ett förtroende hos mina arbetskamrater genom att ta upp fackliga frågor, visa intresse för uppdraget och prata politik. 

När vi socialister blir valda till ett uppdrag är det ingen prestige för oss utan ett förtroende som man har fått av sina arbetskamrater. Det innebär att man går på fackliga mö-ten och utbildningar. Det innebär också att man är bäst på sitt arbete, väl förberedd på fackliga möten och förberedd politiskt. 

Ett förtroendeuppdrag innebär att man representerar sina arbetskamrater och sin arbetsplats. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!