Varför mår unga kvinnor allt sämre?

2006-12-02 18:35:16
Allt fler unga kvinnor lider av psykisk ohälsa. Andelen kvinnor i åldrarna 16-24 år som lider av ångest, oro eller ängslan ökade med 200 procent mellan 1989-2003.

20 procent av tjejerna i åldrarna 16 till 29 år uppgav i Nationella folkhälsoenkäten att de hade nedsatt psykiskt välbefinnande. 23 procent i samma ålderar uppger att de har haft självmordstankar och 10 procent har försökt ta sina liv. Andelen kvinnor i åldrarna 15-24 som vårdats för självmordsförsök eller annan självtillfogad skada ökade med nästan 50 procent mellan 1987 och 2003. 2002 begick 1 494 personer självmord i sverige.

”Ung och olycklig”

Tidningen Stockholm City startade förra veckan en artikelserie med namn ”Ung och Olycklig”. De har pratat med flera psykologer, läkare och forskare och alla pekar på ett antal samhällsförändringar som orsak till den psykiska ohälsan. Den ekonomiska krisen på 1990-talet slog hårt mot många barnfamiljer. Elevkampanjen hade 1995 stora protester i hela landet mot socialdemokraternas attacker på främst barn- och studiebidraget. En annan anledning är att ungdomsarbetslösheten har ökat kraftigt.

Svårt att få hjälp

Samtidigt är det idag svårt att få hjälp. Istället för psykologisk behandling skrivs allt mer läkemedel ut. Förra året skrevs det ut 37,6 miljoner dygnsdoser av antidepressiv medicin i Stockholms län. En tredjedel av alla som kontaktar barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Stockholm får vänta längre än fyra veckor på sin första tid. I Haninge är väntetiden 10 veckor.
Enligt Socialstyrelsens Folkhälsorapport 2005 använder kvinnor nästan dubbelt så mycket antidepressiva mediciner som män.
Många unga söker hjälp på internet. För många är det jobbigt att söka hjälp och då kan det vara skönt med anonymiteten på internet. Idag finns det också internetkliniker där man kan få behandling.
Pressen på unga kvinnor är stor. Du ska ha en bra utbildning, jobb, bostad, vara social och se bra ut. Idealen pressas på från alla håll. I TV visas program om att ändra sitt utseende och i tunnelbanan är affischerna stora med underklädesreklamen. Samtidigt som Stockholms City på ena sidan har en bra artikel om kvinnors hälsa och kraven från samhället så har de på sidan innan en reklambild med samma ideal som övriga media.

Satsa på psykiatrin

Det krävs en satsning på ungdomspsykiatrin men också på psykiatrin för vuxna. Det är fortfarande näst intill tabu bland ungdomar att prata med en kurator eller psykolog, därför måste också informationen om hur man får hjälp bli bättre. Idag har en kurator på Stockholms skolor i genomsnitt hand om 820 elever. Det måste läggas mer resurser på elevvårdande personal, också för att minska de sexuella trakasserierna i skolan.

Lina Thörnblom

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!