Världen 2012

2012-03-21 14:02:56
2011 och 2012 har hittills präglats av snabb händelseutveckling, vilket visade sig i rapporterna på punkten om världspers­pektiv.
Trots att världen aldrig har varit så rik som nu går ungefär en miljard människor hungriga och 1 150 miljoner människor är fattiga och siffran ökar. En av 10 är utan jobb och 1 av 5 unga är ut­an jobb. Till och med kapitalisterna erkänner nu kapitalismen som ett system som har förlorat sin legitimitet. Till deras fördel ligger dock den politiska medvetenheten efter, men en ny politisk situa­tion och medvetenhet håller på att skapas.
I sin inledning talade Per-Åke Westerlund bland annat om eurokrisen.
– Det råder en humanitär och social kris i Grekland idag. ­Tusen personer förlorar varje dag sina jobb, 500 000 har emigrerat, kyrkan ger mat till 250 000 människor varje dag och ­minimilönerna ligger på under 5 000 kronor per månad.
Grekland håller nu på att gå i konkurs, fast en reglerad, dold och framförhandlad sådan. Den politiska krisen är total, inga partier har stöd och är rentav hatade av majoriteten av folket. Situationen i Grekland har alla drag av en revolutionär utveckling, men avsaknaden av ett revolutionärt parti är skriande.
Hela eurozonen är nu i ekonomisk nedgång. Detta kommer självklart att leda till nya ­attacker, men även ny arbetarkamp som svar.
Även i Kina börjar krisen synas allt mer, nu senast i maktkampen i toppen när Bo Xilai sparkades.
Minela Mahmutivic, en av många unga kvinnor som kom in i diskussionen, talade om situationen för kvinnor i Egypten, och om det styrande militärrådets brutala övergrepp på kvinnors rättigheter. I andra inlägg lyftes även situationen för kvinnor i Kongo, där våldtäkt används som ett vapen och där ungefär 50 kvinnor våldtas i timmen, samt i Saudiarabien, där kvinnors rättigheter är näst intill obefintliga.
Josephine Landström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!