Värmande majvindar

2012-05-03 17:19:25


”Attendo, Carema och riskkapital: Ut ur vården; lämna det ni stal!”, kampen för välfärd utan vinst var ett huvudtema på 1 maj i Stockkholm.

Motstånd mot regeringens högerpolitik och mot rasism fick fler att demonstrera på första maj än på flera år. Den goda försäljningen av Offensiv och prenumerationer var ett tecken på stämningarna.

Vänstertåget i Stockholm samlade uppemot 10 000 deltagare, inklusive en stor avdelning för nätverket Välfärd utan vinst. Vid samlingen på Medborgar­platsen talade vårdbiträdet Sanna Tefke för kampanjen. Hundratals vällde sedan in bakom nätverkets banderoll under utmarschen längs Götgatsbacken.

I V-ledaren Jonas Sjöstedts bleka tal var det också kritik av privatiseringarna och riskkapitalet som fick mest applåder.
Många kommenterade att de hoppas att den politiska vinden nu har vänt.
I Göteborg samlade föreningen Pantrarna i Biskopsgården till möte med Bobby Seale, den legendariska grundaren av Svarta Pantrarna. Hundratals unga lyssnade andäktigt till hans tal om kamp mot sociala orättvisor. Rättvisepartiet Socialisternas demonstration Socia­listiskt 1 maj bildade ett livligt tåg tidigare på dagen. I tåget deltog även Misstro oss inte och andra inom Asylrörelsen.
I Eskilstuna stoppades den nazistmarsch som fått polistillstånd. Över 500, kanske uppemot tusen, eskilstunabor ställde sig i vägen för nazisternas marschväg.
Även i Umeå och Sundsvall, där skötaren Per Johansson talade för RS, samlade enade vänstertåg stora skaror.

Högerregeringen fortsätter att backa i opinionen. Men vilket alternativ står Socialdemokraterna egentligen för? – se analys i veckans ledarkommentar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!