Varning för rasistpartier

2006-08-09 15:49:40
Just nu rasar en intern strid inom sverigedemokraterna i Skåne. Orsaken är att en av partiets toppkandidater inför valet visat sig varit medlem i nazistiska nsf.

Detta är bara ett av flera avslöjanden som visar sverigedemokraternas kopplingar till nynazistiska grupper och även rasistiskt våld.
Sverigedemokraterna har inför årets val försökt putsa på fasaden. Bilden av ett ett rasistiskt parti ska tonas ned. Det ska se snyggt och städat ut. Symptomatiskt är att den tidigare partisymbolen med en fackla bytts ut mot en blåsippa.

Samma rasistparti

Men skrapar man på ytan så handlar det om samma rasistiska parti med kopplingar till öppna nazistgrupper som tidigare. Tidningen Expo har den senaste tiden gjort flera anmärkningsvärda avslöjanden:
• Daniel Olsson, förstanamn på Sverigedemokraternas lista inför kommunvalet i Hässleholm, visade sig tidigare ha varit med i nazistorganisationen nsf . Han uppmanades av partiledningen i Skåne att lämna sina uppdrag. Detta i sin tur har utlöst protester från flera sverigedemokrater som försvarar Olsson.
• Madelene Larsson, kandidat till kommunfullmäktige i Gävle, dömdes enligt Expo i Gävle tingsrätt förra året. Detta för att ha skrikit ”svartskalle” och ”invandrardjävul” åt en ryskättad kvinna och därefter ha spottat på kvinnan och misshandlat henne.
• Roger Hedlund, distriktsordförande för sverigedemokraterna i Gävleborgs län, greps 2001 tillsammans med den lokale ledaren för Nationalsocialistisk front för misshandel av flera personer i centrala Gävle.
• Inför valet har sverigedemokraterna och det mer uttalat rasistiska nationaldemokraterna haft möten i Stockholm om en fördelning av valkampanjinsatserna i stockholmsområdet mellan de båda partierna.
Detta är bara några exempel ur högen som visar hur nära banden är mellan sverigedemokraterna och de öppna högerextremisterna och att även ledande sverigedemokrater varit inblandade i rasistiskt våld.
Detta visas också av den undersökning av sverigedemokraterna som två forskare vid Södertörns högskola nyligen har genomfört på uppdrag av Integrationsverket.
Forskarna har studerat partiets verksamhet i de 29 kommuner där man har platser i kommunfullmäktige.
De motioner som partiet lagt avspeglar partiets huvudsakliga strategi att ställa gruppen ”invandrare” mot gruppen ”äldre” i Sverige. Bland annat har partiet krävt kommunala folkomröstningar om invandring eller flyktingmottagning, att tvinga icke skyddsbehövande ”så kallade flyktingar” tillbaka till de länder de flytt från. Samtidigt har förslag väckts om sådant som gratis trygghetslarm för äldre eller klass-morfar i skolorna.

Populism

Forskarna pekar på att sverigedemokraterna använder politiska argument från vänster och säger sig företräda en social rättighetspolitik (för etniska svenskar). Ord som ”Folkhem”, ”trygghet” och ”rättvisa” används flitigt.
Tydligt är att sverigedemokraterna tagit intryck av Dansk folkepartis framgångar. Numera står islam och muslimer i centrum för partiets rasism. Ett exempel är att partiet valde att publicera Jyllands-Postens Muhammed-bilder på sin hemsida.
Forskarna visar att även om uttryck som ”rassjäl” bytts ut mot ”kulturväsen” så har inget i grunden förändrats.
Huvudspåret i partiets argumentation går ut på att olika ”folk” av nödvändighet måste skapa olika kulturer och att dessa kulturer har olika värde. Forskarnas slutsats är att partiets människosyn uppvisar ”remarkabla likheter med den nazistiska idétraditionens rasistiska retorik”.
Forskningsrapporten kommer också fram till att sverigedemokraternas ledamöter är mer brottsbelastade än andra partiers.
Av 49 kommunfullmäktigeledamöter är bara fem kvinnor.
Det gäller att inte låta sig luras av de nya, mer polerade, sverigedemokraterna. Blåsippor, fler kostymer och slipsar och mer polerat ordval döljer inte det grundläggande rasistiska innehållet.

Krister Ahrén

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!