Varningssignal från Danmark

2018-03-02 09:45:08

foto: Wikimedia Commons


Den danska högerregeringen vill att brott som begås i utsatta områden, som regeringen föraktfullt benämner som ”getton”, ska straffas dubbelt så hårt. Förslaget ingår i ett batteri av åtgärder som statsminister Lars Løkke Rasmussen kommer att presentera i sin helhet på torsdag.
Samtidigt står Danmark på randen till en storkonflikt. I skydd av regeringens högerpolitik har arbetsgivarna i stat och kommun intagit en ytterst provocerande hållning i avtalsrörelsen och sagt blankt nej till offentligfackens krav på reallönelyft, låglönesatsningar, minskade löneklyftor mellan män och kvinnor samt bättre arbetsvillkor.
Regeringen, med instämmande från bland annat Socialdemokraterna, hävdar att det är flyktingarna som är orsaken till att Danmark inte har råd med välfärd och uppvärdering av de offentligt anställda.
Men som vänsterpartiet Enheds­listen säger är Danmark rikare än någonsin: BNP har vuxit med tio procent sedan 2009, sysselsättningen är rekordhög och storföretagens kassakistor svämmar över. Men en allt större andel av det det växande välståndet slukas av de rikaste, och särskilt av den rikaste 1 procenten. De rika är också de som tjänar mest på regeringens skattesänkningar.

Regeringens svar på det missnöje som de växande klyftorna har skapat är att trappa upp den rasistiska splittringspolitiken med nya attacker mot flyktingar och de som har det sämst ställt.
Förutom särskilda straffzoner vill regeringen ge polisen i uppgift att genomföra minst 25 stora razzior och rensningsaktioner i de utsatta områdena under 2018 och 2019. Vidare väntas nya inskränkningar i asylrätt och flyktingars rättigheter.

De danska Socialdemokraterna har gett sitt stöd till upprättandet av särskilda straffzoner, vilket är ett rasistiskt dråpslag mot rättssäkerheten som sänder en varningsignal om hur långt högern är beredd att gå i sina angrepp mot flyktingar och de sämst ställda. Danmark ger även en bild av hur långt högerut en krisande socialdemokrati kan färdas.
I sin iver att vinna över väljare från den traditionella högern och rasistiska Dansk Folkeparti (DF) har den danska socialdemokratin rest krav på flyktingstopp; att asylrätten helt slopas och att ingen längre ”spontant” ska få söka asyl vid landets gräns. Istället vill danska S att de flyktingar som söker sig till Danmark ska skickas till särskilda läger i Nordafrika.Särskilt riktar partiet in sig mot de man stämplar som ”icke-västliga flyktingar”.
Nyligen gjorde också Socialdemokraterna gemensam sak med DF och krävde att biståndet till Irak ska skäras ner eftersom landets regering har motsatt sig att irakiska flyktingar utvisas från Danmark. Vidare vill partiet att familjeåterförening till de utsatta bostadsområdena helt ska stoppas.

Som det enda egentliga oppositionspartiet mot den högerallians som regeringen, Socialdemokraterna och Dansk Folkeparti utgör har Enhedslisten stora möjligheter att växa i ett allt mer polariserat Danmark. Men det kräver att partiet skärper den socialistiska och kampinriktade profilen ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!