Varor ska läsas som vapen

2017-07-22 16:26:27
Det nya ofattbart dyra stridsflygplanet JAS 39 Gripen E (“SuperJAS”) har varit i luften för första gången och snart ska planen börjas levereras till Sverige och Brasilien. Och får Saab valuta för åtminstone en del av alla miljardmutor blir köparländerna säkert fler.

Vapenhandeln är kapitalism i dess renaste destillerade form; dödlig, smutsig och korrupt. Bakom vapenindustrin står politiker, regeringar, kungahus och andra institutioner i överklassens tjänst.
Med S- och MP-regeringens hjälp klättrar den svenska vapenfabriken Saab uppåt på listan över världens största vapentillverkare. Den nya eran av militär kapprustning har lett till att försäljningen av vapen globalt är tillbaka till de nivåer som rådde under det gamla kalla krigets dagar.
Saudiarabien och Indien är de två länder som ökat sina vapenköp mest och snabbast. Saab är en av de som har levererat vapen till båda dessa länder som också finns på regeringens lista över 26 länder dit den svenska exporten ska öka. Merparten av dessa länder är att beteckna som totalitära stater och i mer än hälften är fackföreningar inte tillåtna.
Utöver Indien som Saab vill sälja nya Jas till och Saudiarabien som bedriver krig mot Jemen med vapen från Sverige finns också Filippinerna som leds av den skjutgalne Trumpliknande presidenten Rodrigo Duterte som har många liv på sitt samvete. Nu gör regeringen allt för att för att Duterte ska köpa stridsflygplan från Saab och Sverige.

Botswana är för litet för att hamna på regeringens lista över prioriterade exportmarknader, men ändå en stor blivande vapenkund. Förra året var en stor svensk delegation med försvarsminister Peter Hultqvist (S) i spetsen på säljarturné i Botswana och lyckades – med hjälp av mutor? – få landets regering att besluta sig för att köpa stridsflygplan (gamla JAS ) från Saab till en sammanlagd kostnad av 14 miljarder kronor. I ett land där en femtedel av befolkningen försöker överleva på 18 kronor om dagen!
Med rätta fruktar kritikerna av denna affär att det kan bli inledningen till en ny våg av militär kaprustning i södra Afrika, vilket krasst uttryckt också är meningen med affären. För då kan Saab sälja mer, inte minst till Botswanas granne Sydafrika som naturligtvis finns på listan över de 26 prioriterade svenska export(vapen)marknaderna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!