Varsel trots rekordvinst på Ericsson

2009-01-28 17:03:12
Trots att Ericsson nyligen redovisat ett av bolagets bäs­ta kvartal någonsin varslas nu 5 000 anställda om uppsägning. 1 000 av dessa jobb finns i Sverige, de flesta av dem i Stockholmsområdet.

Ericssons vd Carl-Henric Svanberg har själv beskrivit 2008 som ett ”fantastiskt år”.
Nog är det fantastiskt för aktieägarna som får sex miljarder kronor i aktieutdelning, men mindre för de tusentals anställda som riskerar att bli av med jobbet.
Carl-Henric Svanberg menade un­der presskonferensen på onsdagen den 21 januari att ”Vi gör detta till följd av osäkerheten på marknaden och för att förbereda oss på tuffare tider” (Expressen).
Dessa ”tuffare tider” kunde inte ha börjat bättre för Ericsson, som nyligen redovisade ett av sina bästa kvartal någonsin och vinsten för 2008 hamnade på 17 miljarder kronor.
Carl-Henric Svanberg säger att företaget ”kommer att kunna jobba effektivare och det försöker vi hela ti- den” (TV4 Nyheterna 21 janua­ri).

Effektivare arbete har
de som arbetar på Ericsson redan erfarit. Bengt Fogelberg, klubbordförande för Unionen, berättar att man redan har problem med stressrelaterade sjukdomar på företaget.
– Att då ta bort så mycket människor som man talar om här utan att det skulle få en påverkan på hälsan, det är svårt att tro, säger Bengt Fogel­berg i TV4 Nyheterna den 21 januari.
Att man fortsätter att ge sex miljarder kronor i aktieutdelning istället för att satsa dessa pengar på att behål-la de 5 000 som hotas av uppsägning ses av många som ett hån. Dessa pen­gar skulle inte bara räcka till att rädda jobben för de redan varslade, utan äv­en till att anställa ännu mer personal. Vilket inte bara skulle uppskattas av de redan anställda på Ericsson då de­ras arbetsbörda minskar, utan säkert också av de många som är på jakt ef­ter ett jobb nu i dessa kristider.
De lagda varslen på Ericsson vi­sar på den extrema girighet som finns hos dagens kapitalister. Så mycket som möjligt ska ner i deras egna fick­or och arbetare får ta smällen för de­ras girighet.
Precis som med Volvo, Saab och vilka andra storföretag som helst  är lösningen att de förstatligas, direktörernas pampvälde med skyhöga löner krossas och kontrollen över företagen tas demokratiskt av arbetarna.

Nils Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!