Varslen ökar snabbt – ta kamp för jobben

2008-10-22 10:52:02
Krisen i den svenska ekonomin accelererar. Fram till den 20 oktober hade 11 552 varsel om avsked lämnats in till Arbetsförmedlingen. Oktober månad hamnar med största sannolikhet på samma nivå som krisåren på 1990-talet, då det i snitt varslades 15 000 personer per månad.
7 404 av varslen kommer från tillverkningsindustrin.

Fordonsindustrin står för en stor del, nästan 4 000, men inte allt. Trävaru-, kemikalie-, metallvaru- och maskintillverkningen är också drabbade.
Den andra stora gruppen varsel kommer från fastighets- och företags­tjänster, totalt 2 118 personer (där in­går allt från konsulter, husmäklare, städbolag, arkitekter m fl).
Ren byggverksamhet är en egen post, där har 515 anställda varslats om uppsägning. Redan i september sa småhustillverkaren Finndomo att fabriken i Hultsfred stänger och att 116 anställda får gå. Under juni till augusti störtdök småhusförsäljningen med 46 procent.
Finanskrisen producerar kriser som sprider sig. Utan smörjmedlet pengar skär systemet ihop. Mängder av småföretag kommer nu att gå omkull för att de inte kan ta lån. Andra kan inte verkställa planerade investeringar.

Västsverige har ett extra tungt sänke fjättrat vid sig. Närmare en tre­djedel av alla varslen under september och oktober drabbar Västra Gö- talands län. Självklart är varselbomberna inom fordonsindustrin den sto­ra boven. 4 000 anställda har varslats enbart på Volvo Personvagnar och Volvo Lastvagnar i Göteborg.
För varje Volvojobb som försvinner hotas 2,3 jobb hos underleverantörerna, varav de flesta ligger runt om i regionen.
Hela framtiden för Saab och Vol­vo Personvagnar står på spel.

Nu är behovet av kamp för jobben riktigt alarmerande. Tyvärr ger fackföreningarna ingen som helst ledning i den situation som råder.
På Metalls hemsida kan man läsa om de rättigheter, eller snarare avsaknad av rättigheter, man har om man blir uppsagd – men ingenstans framgår det att fackförbundet tar initiativ till protester.
LO-Tidningen berättar den 16 oktober att ”facket rasar mot snålhet på Volvo”.
Volvo Lastvagnar ger inget som helst stöd till de 1 400 man har varslat, trots att företaget fortfarande gör stora vinster. Tidigare har det funnits avtalspension för äldre arbetare, avgångsvederlag för dem som valt att sluta frivilligt och stöd för att börja studera. Tidningen skriver att facket kommer att markera sin protest i form av en protokollsanteckning!
Klubbordförande i Umeå, William Frank, säger att de ska skriva tills armarna faller av, men tror själv inte att det kommer att få någon betydelse.

På Saab i Trollhättan är fackklubben chockad över företagets diktatur. Den 8 december blir två skift ett dagskift. Facket har varit överens om detta, trots att det innebär en lönesänkning på 2 500 kronor i månaden för arbetarna. Dock hade man hoppats att få till stånd ett så kallat omställningstillägg, men förhandlingarna avbröts a­brupt av företagsledningen.
I tidningen Dagens Arbete berättar tre förtroendevalda vid monteringen på Torslandaverken att ”man får gå omkring och trösta”. Men varför ge upp utan kamp?
Visst kan det kännas svårt för en enskild grupp arbetare som drabbas hårt. Därför krävs nu en samlande rörelse för alla som drabbas av krisen.
– Rättvisepartiet Socialisterna kommer på kongressen den 30 oktober till 2 november att diskutera hur krisen slår och vilken kamp som soci­alister måste försöka mobilisera, säger Per-Åke Westerlund, ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna.

– Vi kämpar för största möjliga försvar av jobben. Arbetarna måste kun­na granska ekonomin i företag som påstår att de måste avskeda.
– RS står för att staten borde gå in och ta över företag som ­massavskedar – för att säkra jobben. Arbetslösa må-ste ha rätt till 90 procents a-kassa utan tak. Vänsterpartiet har gjort ett åtgärdspaket för att möta varslen i Västra Götaland, men de utelämnar både behovet av kamp och förstatligande av fordonsindustrin. S-ledningen har in­get svar alls, de hyllar istället regering­ens krispolitik.
Även inom kommuner och lands­ting ökar antalet som varslas. Stora nedskärningspaket är på gång i flera landsting som Västernorrland, Östergötland, Kronoberg, Sörmland, Västerbotten och Norrbotten. Det rör sig om tusentals jobb som hotas.
Vi har bara sett början på kapitalismens kris.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!