Västerbotten: Rädda byskolorna

2016-04-20 13:05:25


Skolorna måste få vara kvar.

I två kommuner i Västerbotten pågår strider kring nedläggningen av byskolor. I Lycksele hotas de sista skolorna utanför tätorten. I Umeå vill kommunledningen göra neddragningar på två mindre skolor, trots att kommunens befolkning fortsätter att växa i snabb takt.

Protesterna mot förslaget att lägga ned de fyra sista skolorna utanför tätorten har väckt upprörda känslor i byarna utanför Lycksele. Trots att en majoritet i Kultur- och utbildningsnämnden sagt ja till nedläggningarna var det långt ifrån säkert att det beslutet skulle ha stått sig när frågan togs upp i kommunfullmäktige. Flera ledamöter hade antytt att de skulle rösta emot förslaget.
Det ledde till att politikerna i Kultur- och utbildningsnämnden tillfälligt backade i slutet av mars. Besluten om att lägga ned skolorna i Knaften, Umgransele och Kristineberg stoppades. Skolan i Rusksele ska vara ”vilande”, det vill säga att eleverna flyttas in till tätorten.

Det är tydligt att det inte handlar om att den socialdemokratiska majoriteten har ändrat sig. Nämndens ordförande, Lars Ohlsson, talar istället om ”omtag” och ”fördjupad analys”. Det gäller för de berörda eleverna och deras föräldrar att se upp. Kommunfullmäktigemötet där besluten ska tas är den 27 juni.
Samtidigt som det har gjorts jätteinvesteringar i ett nytt kulturhus och en ny badanläggning inne i Umeå och stadens befolkning växer i snabb takt finns glesbygdsproblemen bara några mil från centrum.
Nu vill kommunledningen lägga ned mellanstadiet i byskolorna i Bullmark och Botsmark. Dessa beslut har mött hårt motstånd.
Uppvaktningar har genomförts, beslutet har överklagats och nu har även en namninsamling för en folkomröstning i denna fråga startats.
Frågan om skolneddragningarna i Bullmark och Botsmark har blivit till en symbolfråga. Ska Umeås tillväxt bara koncentreras till tätorten, eller måste det även satsas på att byar och landsbygden kring staden ska vara livskraftiga?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!