Västernorrland: Nya dråpslag mot vården

2016-12-14 16:03:02


Ännu fler nedskärningar och färre vårdplatser väntar i Västernorrland.

Landstinget i Västernorrland slipar knivarna på nytt. En ”insatsplan” på nya nedskärningar läggs denna vecka fram för beslut i landstingets tyngsta nämnd, Hälso- och sjukvårdsnämnden. Förra höstens ”insatsplan” med förslag om stora neddragningar av vården i Ö-vik och Sollefteå väckte rekordstora protester där hela Ådalen reste sig. Ändå är bara en bråkdel av landstingsstyrets nedskärningsplaner redovisade.

Efter att ha släckt ned akutortopedi och BB i Sollefteå och medicinskt rehab i Härnösand tar nu den S och MP-styrda landstingsmajoriteten sikte på nya vårdnedskärningar.  I ”Arbetsplan för specialistvården” konstaterar förvaltningschef Nina Fållbäck Svensson att specialistvården inte har klarat av sina sparåtaganden och att nya sparåtgärder därför måste vidtas mot ett beräknat underskott på 87 miljoner kronor. 

Av det totala sparbetinget på 250 miljoner kronor ska sjukhusen fram till 2018 stramas åt med 160 miljoner kronor. Dessutom finns ett återställningskrav på landstinget på 385 miljoner kronor som de lånat från de landstingsanställdas fonderade pensionsinbetalningar.

Landstingets nya styckningsschema på vården i Västernorrland fortsätter att ringa in specialistvård i Sollefteå och Ö-vik där akutkirurgin föreslås tas bort på båda sjukhusen. 

Akutkirurgi ska helt koncentreras till Sundsvalls sjukhus då ”kapaciteten och kvaliteten kan inte uppnås på övriga sjukhusorter” enligt insatsplanen. 

Hur ska människorna i Ådalen och i norra länet garanteras jämlik vård vid behov av akut kirurgi när resursen bara finns på långt avstånd i södra länet? 

Det tillskott på två ambulanser som föreslås lär inte räcka långt. För samtidigt som bötfällda överbeläggningar idag är vardag på Sundsvalls sjukhus föreslås en minskning av 29 vårdplatser inom medicinblocket på de tre sjukhusen (Sundsvall 18, Sollefteå 2, Ö-vik 9).

En beredskapslinje inom psykiatrin i norra länet föreslås läggas ned. 10 vårdplatser kapas bort inom psykiatrin fördelat på Sundsvall och Sollefteå. Både Sollefteå och Ö-viks sjukhus ska ha kapacitet till ett första akut omhändertagande. Sollefteå föreslås få medel för att driva en primärvårdsjour med dygnet-runt personal för den första vården till patienten.

I Härnösand vill insatsplanen lägga ned röntgenmottagningen samt även stänga ögonmottagningen permanent.

Hela länets EKG-tolkning ska göras på Sundsvalls sjukhus och alla infarktspatienter ska köras dit för färdigbehandling. 

Förutom detta batteri av nedrustningar har landstingsstyrelsens S-MP-majoritet skandalöst tagit beslut om att även lägga ned länets arbets- och miljömedicinska enhet på Sundsvalls sjukhus. 

Kliniken är experter på att förebygga och utreda arbetsplatsrelaterad ohälsa. Personalen protesterar. 

Till SVT:s Västernorrlandsnytt säger kemisten och yrkeshygienteknikern Urban Svedberg: 

–  Man blir förvånad att man i en av Sveriges regioner som har de tyngsta industrierna lägger ner en arbets- och miljömedicinsk klinik. 

Det rimmar inte alls. Nu kommer Umeå att få ansvar för hela Norrlands arbets- och miljömedicin, med en handfull människor på personalsidan som ska hantera det här. Han betonar betydelsen av att finnas nära arbetsplatserna för att kunna de arbetsmiljöer som ska utredas. 

Landstingets insatsplan är ett allvarligt besked om att politiker som inte mobiliserar till kamp för mer resurser till vården istället är beredda att svälta den anorektiskt till en nivå som varken är rättvis, jämlik eller patientsäker. Nedskärningarna drabbar nu allt mer vården i hela länet. 

Om motståndet och kampen för mer resurser till vården ska segra måste den samordnas över hela Västernorrland. Aktivisterna i Sollefteå och Ö-vik har redan gått samman till Sollefteå & Ö-vik Framtidens Akutsjukhus.

 Kampen kan växa sig än större och förutom demonstrationer även använda sig av fredliga men skarpare metoder som till exempel ockupationer mot nedläggningshot, lokala politiska strejker med krav om ”Vården kvar!”.

Demonstrationerna måste nu också i högre grad samlas utanför Rosenbad och ställa kraven om mer resurser till vården till de politiska makthavarna i S och MP- regeringen.

Till helgen väntas nya protester och rapporter publiceras löpande på socialisterna.org. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!