Västernorrland: Rädda rehab i Härnösand och akutortopedin i Sollefteå

2016-06-22 11:22:01
Landstingsstyret vill lägga ned medicinsk rehab i Härnösand och akutortopedin vid Sollefteå sjukhus. Beslut fattas på landstingsfullmäktiges möte efter midsommar.

Västernorrlands landstingsfullmäktige sköt i slutet av april upp beslutet om att flytta medicinsk rehab i Härnösand till Sundsvall samt flytta den akuta ortopedin från Sollefteå sjukhus till Ö-vik.
Den massiva opinionen mot förslaget, som manifesterades i en rekorddemonstration i Härnösand dagarna innan fullmäktigemötet, satte stor press på politikerna och inget beslut kunde tas.
Vänsterpartiet och Moderaterna föreslog återremiss av frågan och vann i en omröstning där en röst avgjorde. När frågan i förra veckan återkom för beslut i landstingsstyrelsen gick landstingsledningens (S+MP) förslag återigen igenom. Lars-Gunnar Hultin (V)  från Härnösand liksom Bengt Sörlin (M) från Sollefteå röstade mot.Förslaget kommer nu återigen upp och  beslut ska fattas på landstingsfullmäktiges möte den 29-30 juni.

Planen enligt landstingsledningen är inte att lägga ned kirurgin i Sollefteå, utan att ersätta flyttad kirurgi med en omdisponering av alla planerade ortopediska operationer till stadens sjukhus.
Problemet är att detta kommer att innebära att det inte längre kommer att fungera som ett akutsjukhus. Och det är just akutsjukvården som de boende i området kämpar för att behålla. Det är inte bara en fråga om arbetstillfällen. Risken är, menar många, att detta bara blir första steget på fortsatta neddragningar.
Under senaste året har idéer om ett alternativt styre av sjukhuset diskuterats bland dem som kämpar för att behålla akutsjukhuset i Sollefteå. Att skapa en sjukvård med den så kallade Norrtäljemodellen som förebild är något som många är intresserade av.
Moderaterna och andra driver mera nyliberala förslag och vill att Sollefteå sjukhus läggs ut på entreprenad eller till försäljning.
Liksom vid många andra tillfällen där nedskärningspolitiker har stått under press av motstånd och kamp från en stark folkopinion ska nu det avgörande politiska beslutet tas mitt under sommarens semestertider då rekorddemonstrationernas folk är så mycket svårare att samla till nya protester.
Men kampen för en jämlik vård i hela länet måste och kommer att på det ena eller andra sättet forsätta, oavsett vilket beslut landstinget än tar efter midsommarhelgen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!