Västernorrland: ”Rädda våra hälsocentraler”

Låt hälsocentralerna vara kvar – mobilisera kamp för resurser utifrån behov (Foto: Pixabay).

av Per Johansson, sjuksköterska // Artikel i Offensiv

Hälsocentraler hotas av nedläggning om nedskärningsförslaget som nu har presenterats går igenom. 

Bakgrunden är att regionpolitikerna har bett primärvården om förslag på vad som behöver göras för att de ska klara budgeten. Hälsocentralerna överskrider idag sin budget med 20 miljoner kronor.
Förutom att lägga ned Nacksta hälsocentral i Sundsvall föreslås Stöde och Lidens hälsocentraler bli filialer. Stöde skulle bli filial till Matfors hälsocentral och Lidens till Granlo hälsocentral.
De styrande partierna i Region Västernorrland – S, L och M – har beslutat att regionen måste spara nästan 200 miljoner kronor per år i tre år framöver.
En stor källa till de ekonomiska problemen är att regionen har gjort sig beroende av kostsam inhyrd personal. 446 miljoner kronor lades på inhyrd personal ifjol. Den senaste tiden är det inom specialistsjukvården som kostnaderna har ökat.

På hälso- och sjukvårdsnämndens möte tidigare i oktober presenterade både specialistvården och primärvården i Västernorrland sina budgetar för 2020.
Men politikerna var inte nöjda. De skickade tillbaka budgetförslagen då de ansåg att de inte innehöll tillräckliga besparingar.
Vårdförbundet i Västernorrland har kritiserat regionens sparförslag. De tror att lösningen ligger i att minska beroendet av hyrpersonal. Detta genom att regionen måste satsa på den egna personalen med bättre löner och arbetsmiljö istället för att anlita hyrpersonal, precis som vi anställda och fackliga har sagt i många år.
Förslaget att lägga ned Nacksta hälsocentral har väckt starka reaktioner i området, med flera kritiska insändare.

Nedskärningarna på primärvården slår fel på alla sätt. Den är viktig för exempelvis det förebyggande arbetet. Det har också varit viktigt för att kunna avlasta sjukhusets akut genom att styra mindre brådskande åkommor till hälsocentralerna.
Krav behöver nu resas på att staten skjuter till medel för att upprätthålla en bra vård.
Det behöver också göras ordentliga satsningar på personalen vad gäller löner och arbetsvillkor med mera för att de ska stanna kvar på arbetsplatserna och därigenom undvika att bli beroende av dyr inhyrd personal.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!