Västernorrland: Vårdslakt & miljoner till chefer

2017-07-22 16:26:27
Landstinget Västernorrlands senaste styrelsemöte (numera regionstyrelsen) dominerades av hanteringen av det hemliga chefsavtal som kommer att kosta vården och skattebetalarna 3,6 miljoner kronor.
Samtidigt presenterade landstingets hemsida att såväl landstingsledningens som Alliansens toppolitiker står bakom ett tjänstemannaförslag som förordar att Sollefteå sjukhus läggs ut på föreningsdriven alternativt bolagsdriven entreprenadform.

Det hemliga avtalet till den avhoppade HR-direktören, senare utredaren, Lena Thelin består av 30 arbetsfria månadslöner på 69 300 kronor, en treårig utbildning på Bommersvik till gestaltpraktiker till en kostnad av 225 000 kronor. Tillkommer gör hennes kostnader för mat och logi under kurstiden på 72 000-144 000 kronor. Thelins avgifter för utbildningens egenterapi, 70 timmar á 960 kronor, betalas liksom 35 timmars handledning á 1 000 kronor exklusive moms.
Vanliga, fattiga studenter lever på studielån!
Även hennes kostnader för litteratur och resor till och från utbildningen betalas av landstinget i Västernorrland på en totalkostnad på 3,6 miljoner kronor.
Sedan ett år tillbaka har Thelin anställning som personalchef på Strängnäs kommun med en månadslön på 69 000 kronor, men landstingets hemliga avtal med henne garanterar att detta inte ska påverka innehållet i deras uppgörelse.
Regionstyrelsen redovisade på mötet att landstingets jurister och revisorer nu granskar Thelins avtal med landstinget. Hittills säger dessa att avtalet är arbetsrättsligt korrekt. Samtidigt kommer en extern revisionsbyrå att kolla upp landstingets rutiner, regelverk och internkontroll. Resultatet av detta ska redovisas om några veckor.
Detta räcker inte tycker Vänsterpartiets gruppledare Lars-Gunnar Hultin, som har polisanmält det hemliga avtalets skapare – förra regiondirektören Anders L. Johansson och Inger Bergström – för ”grov trolöshet mot huvudman”. De två har även JO-anmälts.

Tjänstemannaförslaget om alternativa driftsformer för Sollefteå sjukhus behandlades i den politiska referensgruppen den 16 juni och beslut ska tas i regionstyrelsen den 31 augusti. Medan Moderaterna jublar och slickar sig om munnen inför en privatisering har socialdemokraternas Jan-Olov Häggström i Tidningen Ångermanland uttryckt sig positivt till en non-profit-föreningsdriven drift.
I dagarna godkände landstinget den ekonomiska föreningen VOON:s ansökan om att starta en vårdcentral i Sollefteå. Bakom VOON (Vård och omsorg i Norrland) står föreningen ”Ådalen reser sig” som har organiserat mycket av kampen för Sollefteå sjukhus.
Till Sveriges Radio Västernorrland säger ordföranden i VOON, Stefan Kanerva, att det har varit lätt att mobilisera ekonomiskt stöd och rekrytera personal. De räknar nu med att kunna ta emot de första patienterna i november.

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar mot privatiseringar och marknadsstyrning som gör vården till en vinstdriven vara och inte en jämlik rättighet för alla. En i Ådalen väl förankrad, non-profit-föreningsdrift i samarbete med kommun och landsting i likhet med den så kallade Norrtäljemodellen är värd att pröva.
I slutändan ska staten garantera alla medborgare en bra och jämlik vård. Staten måste idag snarast tillföra de resurser som behövs för att rädda vården. Kvaliteten på såväl vård som arbetsmiljö måste förbättras för att höja patientsäkerheten och stoppa dagens personalflykt.
Rättvisepartiet Socialisterna kämpar också mot den direktörskultur hämtad från det privata näringslivet som frodats i landstingstoppen. Hemliga avtal och ett miljonfrosseri i privilegier betalt av skattemedel som ska gå till vården i länet. Allt detta måste bort!
Det ”frälse” som styr Västernorrlands läns landsting idag har förbrukat allt sitt förtroende. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!