Västra Götaland: Vårdnedskärningar under annat namn

2011-11-23 14:31:16
Efter att man i slutet av oktober inte kunnat nå någon vårdöverenskommelse mellan sjukhusen i Västra Götalandsregionen och hälso- och sjukvårdsnämnderna, har nu politikerna backat på de tidigare utannonserade nedskärningarna.

Men detta betyder inte att hotet är över. Det regionspolitikerna har beslutat om är att istället förlänga 2011 års vårdbeställningar och ekonomiska ramar. Beslutet är fattat av regionens ­”rödgröna” majoritet – S, MP och V.
– Vi har fattat ett beslut att begränsa löneutrymmet till 2,1 procent för de inom vårdområdet och utöver detta göra restriktivare bedömningar vid anställningar, det vill säga lyfta upp besluten på en högre chefsnivå, säger Mats Friberg, ekonomidirektör på Västra Götalandsregionen, till Offensiv.

Men Elisabeth Flygare, Vårdförbundet, talar om anställningsstopp och nollvikarierande.
– Arbetsgivaren säger att det råder ”ekonomisk övertalighet”, alltså att personalstyrkan är för stor för att man ska ha råd att betala ut löner. Man löser detta genom att öppna upp för att flytta på personal, men det kan bli kaos eftersom kompetensområdena är olika. Samtidigt har vi fått signaler från medlemmarna om att cheferna inte kommer att godkänna några semestrar förrän i sommar. Det betyder att vi blir färre och att vi inte får möjlighet till återhämtning. Det här känns omåttligt tungt.
Beslutet som ska fattas rör hela regionen och dess samtliga sjukhus.
Politikerna och ledningarna på sjukhusen skickar ut rökridåer i form av budgetresonemang och det bollas med siffror som delas upp i effektiviseringskrav och budgetobalans. Nedskärningar döps om till vårdöverenskommelser.

Fredagen den 25 november kommer ett första initiativ till fortsatta protester då Stoppa nedskärningarna inom psykvården ­kallar till demonstration för att protestera mot att SU:s ledning förvän­tas klubba igenom beslut om nedskärningar.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!