Västtrafiks homofobiska censur

2008-12-03 16:50:00
UMO.se är en kraftfull satsning på att förbättra tillgängligheten till vården och un- derlätta ungas möjligheter att få svar på frågor som kan upplevas som svåra eller känsliga.

På hemsidan kan man enligt umo.se fråga till exempel om att förebygga oönskade graviditeter, sexuellt överförbara sjukdomar, hedersrelaterat våld eller andra frågor som rör den psykiska hälsan, genusnormer och relationer.
Nu lanseras kampanjen med en bred reklamkampanj i Stockholm, Göteborg och Malmö. Västtrafik väljer dock att censurera halva kampanjen.
– Våra erfarenheter säger att resenärer reagerar negativt på denna typ av reklam, säger Kristian Ördell, presschef på Västtrafik, till Metro den 25 november.

Affischen som valts bort visar två killar och texten ”Vill du se oss sätta på en kondom?”. Bilden som godkänts visar en leende tjej och texten ”Vill du se mig göra något jag tycker om?”
Beslutet har uppenbarligen passerat genom ett heteronormativt och homofobiskt filter, som säger att allmänheten kan ta anstöt av homosex­ualitet, men inte finner något konstigt i att en tjej framställs med en tydlig sexuell underton.
Västtrafik gör därmed sitt för att cementera könsroller, normalisera sexuella trakasserier och objektifiering av kvinnor samtidigt som de passar på att diskriminera unga homo- sexuella som i lika stor utsträckning som andra ungdomar behöver tillgång till ungdomsmottagningar.
Västtrafik har nu anmälts till Diskrimineringsombudsmannen.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!