Växande barngrupper i förskolan oroar

2009-04-15 19:49:43
Barngrupperna i förskolan växer. Regeringens mål ligger på 14 barn i småbarnsavdelningen och 18 på storbarnsavdelningen. I Hässel­by-Väl- lingby lovade politikerna att sänka även denna tröskel till 16 barn. Men detta kom inte att hållas.

I slutet av 2008 kom en rapport som talade om en förbättrad situation där man hade gått ner från 20-19 barn i barngrupper till 18. Just Hässelby-Vällingby angavs som exempel på denna förbättring. Antalet förskolor med överinskrivningar skulle minska från ca 30 till bara några enstaka. Men nu kommer besked om en annan pri­oritering.
Förkolor överinskriver för att klara barnomsorgsgarantin. Garantin säger att om du sökt förskoleplats ska du efter bara tre månader också få en.
Överskrivningarna i Hässelby-Vällingby riskerar att bli permanenta i en situation där man gått från överskrivning till ny överskrivning.

– I samband med en ny babyboom i vår stadsdel har politikerna lovat en barnomsorgsgaranti som de inte kan hålla. Förskolorna byggs inte tillräckligt fort och därmed ökar inte försko­le­platserna i den grad som behövs. Deras löfte till föräldrar betalas med våra överarbetade axlar och ryggar, säger Bilbo Göransson i förhandlingsteamet för Kommunal Hässelby-Vällingby.
Kommunal anordnade därför en protest utanför politikernas nämndmöte den 20 mars. Där uppmärksam­made demonstranterna problemen med överinskrivningarna och överlämnade namninsamlingar som föräl­drar och personal skrivit på som pro- test mot att överskrivningarna har fortsatt.
– Det handlar egentligen inte om garantin. Det handlar om att man inte satsar på det som behövs. Man kan inte lova en garanti om man inte satsar de resurser som behövs på barnomsorgen, där man måste ha bered- skap inför en kommande ökning av barnantalet. Om man slänger ur sig löften får de vara beredd att betala för dem också, säger Bilbo Göransson.

Lucia Collazos

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!