Växande matskandal

2013-02-20 15:10:12

foto: London Permaculture / cc by-sa
Vem kan lita på Findus och andra fuskande matjättar?

För två veckor sedan framkom det att Findus köttfärslasagne innehåller hästkött. Det upptäcktes först i Stor-britannien, där Findus testade köttfärsen och upptäckte att den innehöll mellan 60 och 100 procent hästkött.

Upptäckten ledde till att Findus även i Sverige valde att testa sina köttprodukter, och kom fram till att köttfärslasagnen även i Sverige innehåller hästkött. Skandalen har väckt stor uppståndelse i flera länder där Findus säljer sina produkter. Frågan många ställt sig är varför hästkött använts istället för nötkött.
Findus har köpt in lasagnen från det franska livsmedelsföretaget Comigel, som ägs av ett riskkapitalbolag. Comigel köper i sin tur kött av köttleverantören Spanghero. Den 14 februari bekräftade den franska regeringen att Spanghero kände till att de sålde hästkött märkt nötkött, och företagets tillstånd drogs genast in.
Utredningen om Spanghero visar att företaget under 6 månader gjort en vinst på 733 800 dollar, 4,6 miljoner kronor, på att sälja det billiga hästköttet som nötkött i en försäljningskedja med 28 företag i 13 länder.
Spanghero har dock fått tillbaka ett tillstånd att till viss del bedriva sin tidigare verksamhet, med det undantaget att de inte längre får lagra fryst kött.
Findus säger sig ha kollat upp alla sina underleverantörer och försäkrar att de aldrig mer ska göra affärer med leverantörerna som levererat hästkött.
Dock är sådana löften ingen garanti att något liknande inte händer igen.

Fler produkter som innehåller köttfärs har undersökts och det är inte bara lasagnen som innehåller hästkött. På Irland och i Storbritannien har även hamburgare testats och även där har en del innehållit hästkött.
Anledningen till att hästkött sålts under namnet nötkött är enkel; hästkött är betydligt billigare. Som underleverantör av kött är det ett enkelt sätt att fort och effektivt höja sin vinst.
Efter Findus skandal har fler företag börjat undersöka sina varor.
Den 18 februari kom det fram att även både Lidl och Nestlé har hittat hästkött i några av sina varor. Båda företagen har återkallat köttfärsprodukter som köpts in från Tyskland, där myndigheter nu uppger att de inför hårdare kontroller än EU-standarden.
Matskandalen växer och sprider sig till fler områden när mer och mer avslöjas. Vissa politiker säger att den här skandalen kanske bara skrapar på ytan av den verkliga situationen. EU har nu enats om ett stort program där nötkött ska dna-testas för att fastställa hur mycket av det nötkött som säljs i Europa som faktiskt innehåller hästkött.

Matindustrin som den ser ut idag är negativ både ur miljö-, hälso- och djurrättsperspektiv. En stor del av det kött som säljs i Sverige idag är producerat i ett annat land, och transporterat mellan ett antal länder innan det hamnar i svenska butiker. Även före slakt transporteras djur ofta långa sträckor.
Istället för att transportera kött över hela Europa eller hela världen krävs en total omläggning mot närproducerad mat, vilket skulle främja miljöns såväl som vår och djurens hälsa.
Livsmedelsindustrin är full av privata företag som inte bryr sig om hur smutsig deras hantering av vår mat är så länge de får så stora vinster som möjligt. En uthållig matproduktion för behov kräver att livsmedelsindustrin förstatligas och styrs demokratiskt av anställda samt konsumenter.
Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!