Växande motstånd mot vargjakt i Haninge

2017-12-13 23:16:17


Drevet mot Södertörnsvargen har nått otroliga proportioner.

Samma dag som Länsstyrelsen i förra veckan beslutade om skyddsjakt på den enda vargen på Södertörn tog aktiva i Rättvisepartiet Socialisterna (RS) initiativ till kampanjen ”Stoppa skyddsjakten på Södertörnsvargen”. Över 1400 har gått med i gruppen, nära 100 i gruppen har överklagat beslutet och hela 27 000 har skrivit på namninsamlingen. Olika fältgrupper är också ute och försvårar för skyddsjakten, som främst bedrivs i Österhaningetrakterna. Två jaktlag stödjer inte alls skyddsjakten.

På måndag den 11 decembers kommunfullmäktigemöte frågade RS kommunfull­mäktigeledamot Lina Rigney Thörnblom ut kommunalrådet Meeri Wasberg (S) och frågade varför kommunen inte överklagar beslutet för att värna haningebornas trygghet och ordning:

– Under hösten har vissa försökt piska upp gamla tiders vargskräck. Obekräftade och även osanna berättelser om den enda vargen på Södertörn, likaså fabricerade nyheter i Mitt i Haninge som även har fått dementeras, har tyvärr även påverkat Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt, inledde Lina Rigney Thörnblom (RS).
– Länsstyrelsens beslut som slår fast följande häpnadsväckande villkor för jakten innebär en mycket allvarligare otrygghet och hotbild:
1. Skyddsjakten får ske under hela dygnet.
2. Skyddsjakten får ske på annans mark.
3. Alla typer av belysning får användas för att underlätta skyddsjakten.
– Min fråga till dig Meeri Wasberg (S), är om du som kommunalråd tänker agera, om kommunen tänker överklaga dessa villkor som på ett allvarligt sätt hotar människors liv och hälsa?, fortsatte Lina Rigney Thörnblom (RS).
– Detta är inte en fråga för kommunpolitiken, det är en fråga för Länsstyrelsen. Vi har valt att ha en nära och tät kontakt med Länsstyrelsen för att kunna förmedla rätt information till våra verksamheter, svarade Meeri Wasberg (S).

Meeri Wasbergs (S) taktik under utfrågningen var alltså att inte riktigt besvara vad som frågades, i vetskap om att frågeställaren bara har en replik på ynka 30 sekunder medan kommunalrådet själv har dubbelt så lång tid att svara på.
Frågan som kvarstår är då på vilket sätt kommunalrådet har valt att ”förmedla rätt information till våra verksamheter”? Har Meeri gett direktiv att skolor och förskolor ska ställa in utflykter i skogen på grund av skyddsjakten? Att alla som rör sig i skog och mark – även på den egna tomten enligt jaktvillkoren – ska bära reflexvästar? Har Meeri kommunicerat till Länsstyrelsen att kommunen inte kan ”kommunicera” rätt information så länge jakten kan ske dygnet runt och på annans mark utan dennes tillstånd?

Kampanjen har dock fortsatt medvind, skyddsjakten har fram­kallat massiva protester och fler ansluter varje dag. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!