Växande motstånd mot vinst i välfärd

2012-05-23 16:58:19

foto: Anna Löfgren
Välfärd utan vinst demonstrerar på Stockholms gator tillsammans med Läkerolarbetarna från Gävle mot nedläggningen av deras anrika Läkerolfabrik.

Kampen mot privatiseringarna av vård, omsorg, skola o s v för en välfärd utan vinst trappas nu upp på flera sätt.

Nu på lördag den 26 maj, dagen efter starten av LO-kongressen, tar Stockholms brevbärare till gatorna i protest mot avregleringens konsekvenser, två dagar innan Kommunal Stockholms län går ut i en unik Folklig manifestation mot privatiseringar och nedskärningar.
Och under den gångna helgen samlades inlandskommunerna i Norrbotten och Västerbotten för att organisera Lapplandsupproret mot landstingens vårdnedskärningar.

Skötaren Göran Gustavsson, som tillsammans med vårdbiträdet Sanna Tefke har engagerat sig hårt för att Kommunal måste ta strid mot vinster i välfärden, är också glad att Kommunal Stockholms län äntligen får ändan ur vagnen med manifestation den 28 maj.
– Det handlar inte längre bara om att hänvisa till valet 2014. Det är faktiskt lite seriösare än så.
Nu hoppas han också att någon ska ställa frågan på LO-kongressen till de kandidater som in i det sista slåss om att bli nästa LO-ordförande om de är för eller mot förbud mot vinster i välfärden.
– Ja eller nej?

”Kommunal Stockholms län vill uppmärksamma politiker, beslutsfattare och oansvariga utförare på att det är många som fått nog av privatiseringar och nedskärningar i vår gemensamma välfärd.
Effekterna av detta är många och vi ser dom varje dag i våra yrken, i våra fackliga uppdrag och i våran vardag. Vi vet att vi inte är ensamma om att se detta”, heter det på facebookgruppen för Folklig Manifestation mot privatiseringar och nedskärningar”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!