Växande solidaritet med EU-migranterna

2014-11-13 13:48:17

foto: Ada Solomón
Solidariteten växer med de utsatta EU-migranterna, så även i Luleå.

Häromveckan dömdes den butikschef i Göteborg som vid fyra tillfällen hade hällt vatten över en rumänsk tiggare till böter. Att det över huvud taget blev en rättegång berodde på de stora protesterna bland annat i  form av en stor demonstration och bojkottkampanj mot butiken.

Att den antirasistiska medvetenheten har ökat syns på fler ställen. I till exempel Luleå och Stockholm har också solidaritetsrörelser med fattiga som tvingas tigga växt fram.
– Vi reagerade när vi hörde att fattiga rumäner tvingas sova i bilar trots många minusgrader på nätterna, säger Matilda Eriksson, som är en av de som har samlat in kläder och krävt att kommunen agerar för att ge tak över huvudet på de utsatta EU-migranterna.
Till en början nekades migranterna plats på ett härbärge men efter stor uppmärksamhet i media har nu ett tillfälligt härbärge för ”icke missbrukande hemlösa” öppnats, där det finns plats för alla. Genom nätverket Ett Luleå för alla har också stora mängder kläder samlats in, dels för att klara vintern i Luleå men också för att ta med hem till familjerna i Rumänien.
– Igår ringde Alex och berättade att han och hans familj nu var tillbaka i Rumänien. De tackade för hjälpen och de kläder de fått med sig. De som kommit till Luleå senaste månaderna har tidigare arbetat i södra Europa med de lägst betalda svartjobben. På grund av krisen där får de inte ens de jobben längre och har tvingats söka sig hit. Här får de inte heller några jobb och har tvingats till att tigga. Flera har tvingats lämna barn hemma, som de inte har sett på flera månader, berättar Matilda Eriksson.

På grund av pressen underifrån förbereder kommunen nu ett permanent härbärge.
– Rättvisepartiet Socialisterna är förstås positiva till att kommunen tvingas till att ge tak över huvudet till alla som behöver det, oavsett var de kommer ifrån. Vi kräver också för tryggheten att det ska finnas personal på ett sådant boende och att de som har behov ska få vara med och utforma hur verksamheten ska se ut, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå.

– Samtidigt behövs en kamp mot den nyliberala nedskärningspolitiken och rasismen som skapar arbetslöshet och diskriminerar människor. Den svenska regeringen är medansvarig för den extrema fattigdomen i östra Europa när den via EU tvingat på dessa länder massiva nedskärningar i de sociala skyddsnäten i utbyte mot att de får vara med i unionen och för att få lån. Vi argumenterar för att solidaritetsrörelser måste kopplas till kamp mot de högerpolitiker som är ansvariga för den miserabla situation som människor tvingas leva i, avslutar Jonas Brännberg. ■