Växande stöd för Corbyns vänsterpolitik

2017-08-19 10:36:26

foto: Natalia Medina
Kevin Parslow, Socialist Party.

Intervju med kamrater från Socialist Party (RS systersektion i England/Wales) om den dramatiska politiska omsvängningen i Storbritannien under försommaren.

När det brittiska högerpartiet Tories partiledare och premiärminister Theresa May utlyste parlaments­valet var det för att krossa socialdemokratiska Labour. Även blairiterna, högern inom Labour, såg en chans till ett nederlag för den vänstervridna partiledaren Jeremy Corbyn som de vill bli av med. Istället blev det tvärtom. Tories har fortfarande den knappa regeringsmakten, men vinnaren av valet är förloraren och förloraren är vinnaren.
Corbyns valkampanj utlöste en våg av entusiasm, framför allt bland unga. Hans valmöten samlade var och ett tusentals och tiotusentals. På Glastonburyfestivalen talade han inför 250 000. Hur är detta möjligt, vad får unga personer att bli så engagerade för en gråhårig äldre politiker?

Sarah Wrack, redaktör för Socialist Partys veckotidning The Socialist, menar att det har utlösts en tryckvåg underifrån som har laddats upp under lång tid.
– Folk har fått ett hopp om att saker och ting faktiskt kan ändras. Det kan verka trögt, men inget varar för evigt.
– När saker väl ändras, ändras de snabbt. Ingen trodde att det kunde bli så här ens när valet utlystes. Socialist Party var väldigt ensamma om att i början av maj säga att Corbyn hade en chans.

Kevin Parslow menar att det är valprogrammet som har väckt folk.
– Inte på 35 år är det någon som har haft ett sådant radikalt valprogram som Corbyn. Det var avskaffandet av studentavgifter, återförstatligande av bland annat järnvägen, 10 pund i minimilön och avskaffande av zero hour contracts (smsanställning).
– Det handlar om mer än ungdomar. Klassfrågan är avgörande. Efter valet ägde branden i Grenfell Tower i London rum, vilket spädde på klasshatet ytterligare. Fokus ligger inte främst på de boendes etniska bakgrund, utan på att de är fattiga och att katastrofen är orsakad av år av antiarbetarpolitik: Från att alla regleringar i byggbranschen är borta, därav den brandfarliga fasadbeklädnaden, till brandförsvarets bristfälliga resurser och kommunens (Kensington and Chelsea council) kollaps. Kommunen klarade inte ens av att sätta upp ett center för att hjälpa folk efteråt, det fick en annan kommun göra.
– Det har också varit 14 dagar med 14 stora demonstrationer i London efter valet.

Ni säger att Corbyn egentligen inte är en så fantastisk talare – ändå drar han massorna. Hur kommer det sig?
– Hans tal är inte entusiasmerande, men de låter genuina och han känns vanlig. Corbyn vinner sympati också genom högermedias vansinniga hetskampanj mot honom, säger Sarah.

Vad kommer hända nu?
– Det är svårt att föreställa sig att det inte blir någon Corbynregering framöver. Men det beror på hur dåligt det går för Tories. Blairiterna kan också ta steget och spränga Labour och bilda ett nytt parti.
– Vi väntar inte på vad som kommer att hända i parlamentet. Socialist Partys budskap är att valmanifestet kan förverkligas nu genom kampen underifrån mot till exempel studentavgifter som vi är en drivande kraft i. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!