Vellinge: Sverigedemokraterna stoppades

2009-11-25 21:13:21
Återigen stoppades Sverigedemokraternas försök att sprida sin hatiska retorik när uppemot 200 antirasister demonstrerade för ett Vellinge­torg åt alla.

Natten mot söndagen utfördes ett brandattentat mot det nyöppnade transitboendet för ensamkommande flyktingbarn i Hököpinge, Vellinge kommun. Det är ingen slump att då­det ägde rum natten före att Sverigedemokrater skulle tala i Vellinge, utan är ännu ett bevis på våldsamma rasist- och nazistgruppers ökade självförtroende i takt med politikernas skuldbeläggande av flyktingar och invandra- re.
– Vi vill inte tillbaka till det 1990-tal då den av politiker påhejade rasismen ledde till att flyktingförläggning- ar sattes i brand. Över tjugo personer har fått sätta livet till på grund av rasistiskt våld, utropade Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeleda- mot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, under demonstrationen.

Den antirasistiska demonstrationen startade någon timme före det att Sverigedemokraternas ungdomsförbunds (SDU) kringresande talare anlände till torget i Vellinge. Tal hölls av ett tiotal personer.
– Barnen har kommit hit för att söka beskydd, och dom försöker bränna dom i elden, sa Hassan Salahi från Iranska flyktingrådet.
Polisen hade traditionsenligt mobiliserat massivt till försvar för rasisterna.
– Se vad många poliser som beskyddar rasisterna, men vart var poliserna i natt, när det brann på flykting- förläggningen? frågade sig Camilo Flores, RS Malmö/Lund.
Antirasisterna överröstade totalt SDU:s talare, trots rasisternas dyra ljudanläggning. Talkörerna ”Inga rasi-ster på våra gator” och ”En sista deportation, Erik Almqvist över bron” ackompanjerades av nyckelskrammel och burop. Det av rasisterna påstådda ”stora” stödet för Sverigedemokrater-na och deras politik syntes inte till denna dag. Det var knappt tio personer som tog sig till torget för att applådera SDU:s fyra talare. Majoriteten av Vellingeborna på platsen ställde sig på antirasisternas sida.
Flera av de massmediala rapporteringarna är ihopsnickrade lögner. Sydsvenskan kokade ihop att ”Mellan 50- 70 personer applåderar mellan varje talare”. Något som inte på något sätt överensstämde med den bild som alla på platsen kunde vittna om.

Vänsterpartiet ställde in sin manifestation som var inplanerad senare under söndagen.
V:s ordförande i Helsingborg, Annika Eliasson, menade att hon inte vill förknippas med eventuella våldsamheter.
Även om flera aktiva vänsterpartister deltog visar ledningens feghet på en förbluffande passivitet och total avsaknad av kampvilja. V-toppens ag­erande förtydligar det akuta behovet av ett nytt kämpande arbetarparti.

Kampen för asylrätten lockar allt fler människor. Under söndagen genomfördes flera demonstrationer för asylrätten runtom i landet. I Göteborg demonstrerade 300 personer, Rädda Barnen arrangerade en manifestation i Vellinge för en human flyktingpolitik, samt en manifestation ”för medmänsklighet” i Stockholm.
Den antirasistiska demonstrationen var en viktig delseger i kampen och ökade självförtroendet för hela den antirasistiska rörelsen. Nu måste kampen gå vidare genom en aktiv organisering av alla som är beredda att bekämpa rasismen i alla dess skepnader.
Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!