Varför fruktar en regim, som lägger över 600 miljarder kronor på inrikessäkerhet, en konstnär så pass mycket att den arresterade Ai Weiwei på flygplatsen i Bejing den 3 april i år, när han var på väg till en av sina utställningar? Och varför slår dom till mot en internationellt känd person som bland annat var med och designade OS-stadion "fågelboet" (vilket han dock senare distanserade sig ifrån)? Som i oktober 2010 fick ställa ut sin installation Sunflower Seeds i världens mest eftertrakade utställningsrum – Turbinhallen på Tate Modern?
Verket Sunflower Seeds bestod av 100 miljoner handmålade solrosfrön av porslin som besökarna fick gå, och uppmanades att rulla sig, på. Fröna är av porslin, som länge förknippats med Kina. De har skulpterats och målats för hand av 1 600 konsthantverkare. Solrosfrön har under både kejsares och Maos styre varit nödmat för folket, för Ai Weiwei representerar fröna på tate Moderns golv de kinesiska folket som trots att man trampar på dem inte ger vika.
I över två månader satt Ai inspärrad utan att få tillgång till advokat eller formellt anklagas för något, vilket till om med strider mot Kinas egna lagar. Han är nu frisläppt men tillåts inte yttra sig offentligt. Ai Weiwei är fruktad av regimen för han med sin konst och humor avslöjar deras lögner, och för att han agerar i frågor där han får en folklig förankring.
Den kanske känsligaste frågan är jordbävningen i Sichuan 2008 som enligt officiella siffror dödade 69 195 människor med ytterligare 18 000 saknade. Jordbävingen avslöjade på ett blodigt vis korruptionen, då lokala pampars kontor och lyxbostäder stod orörda medan skolorna som pengarna skulle ha gått till rasade som de var gjorda av tofu – fuskbyggen utan armeringsjärn och cement.
Ai Weiwei startade tillsamans med författeren och miljöaktivisten Tan Zuoren en undersökning "5.12 Student Archive" av kollapserna av skolbyggnaderna och började sammanställa en lista på omkomna skolbarn inför ettårsdagen av katastrofen den 12 maj 2009.
Listan, som han publicerade på sin blogg, hade redan kommit upp i 5 385 namn när myndigheternas stängde ner bloggen.
Ett annat betydande verk av Ai är "Han Dynasty Urn with Coca-Cola Logo" där en oväderlig 2000 år gammal kinesisk urna, precis som landet som helhet, besmyckas med kapitalismens kännetecken. Ais arbete berör både Kinas mångtusenåriga historia och situationen idag. Ai Weiwei har av många beskrvits som Kinas svar på Andy Warhol eller Picasso, men framför allt är han egen, anarkistisk, kreativ, uppkäftig och orädd. Även om han inte är uttalad socialist är han betydligt mer radikal än bara en liberal demokratiförespråkare. I en tid där västkapitalismens så
kallade liberalism effektivt tystas av vinsterna från de kineska arbetarnas hårda arbete vågar Ai Weiwei stå upp mot makten.
Nikolaj Cyon