”Vem har makten?”

2007-04-25 17:12:20
Svenskt Näringslivs vd Ulf Bäckström kallar Byggnads strejk och Elektrikerförbundets (SEF) varsel för ”ett systematiskt missbruk av konfliktreglerna” och ropar på begränsad strejkrätt.

– Elektrikerförbundets trestegsvarsel är en provokation. Men även Byggnads agerande där ett enda företag, Peab, strejkdrabbas markerar tydligt att obalansen till de militanta fackförbundens förmån är orimlig, säger han i ett pressmeddelande.
Ulf Bäckström passar också på att både angripa LO:s låglönesatsningar, något som enligt honom ”alltid skapat samhällsekonomiska problem”, samt Byggnads och Elektrikerförbundet för att strunta i dessa.
– Samtidigt som högavlönade gruvarbetare också markerar sin makt, tillägger han.
Svar på tal om makten ges av göteborgselektrikern Thomas Sandgren på SEF:s hemsida med anledning av att DN med liknande argument kallat Byggnads och SEF för arbetsmarknadens ”två obs-elever”.
Sandgren upplyser DN om att antalet obs-elever i så fall är 100 000 i de två förbunden och att fördelningen av maktmedel om man inte blir överens ser ut så här:
”Arbetare: Att varsla, det vill säga hota med att sluta leverera sin vara, arbete.
Arbetsköpare: Lockout – att förvägra arbetare sitt arbete, Flyttning av produktion, Nedläggning av anläggningar, Uppsägningar av personal, Vägra att investera i Sverige. Listan kan bli lång.
Den viktiga frågan är: vem har makten?”

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!