Vem tänker på glesbygden?

2016-05-18 11:29:12

foto: Staffan Hjalmarsson / Flickr CC
Glesbygden åsidosätts av högerpolitiken.

Hela Sverige ska leva sägs det, men det kan tilläggas att det ska ske på marknadens villkor. Och då blir det som det blir: vanligt folk blir lidande – särskilt på glesbygden.

Senaste exemplet är byn Sösjö, en knapp mil från Bräcke i Jämtland. Där har bredbandsbolaget Quadracom lagt ner bredbandsnätet. Telia har aviserat en stängning av det fasta telefonnätet och Sösjöborna blir hänvisade till mobilnätet. Problemet är att mobiltäckningen inte är pålitlig.
I byn finns några småföretagare som är beroende av internet för att hålla kontakt med kunder och leverantörer.

Så ser verkligheten ut för många större och mindre byar på den svenska landsbygden. Lösningen har blivit att gräva ner fibernät. Det görs på ideell basis och till stor del på de boendes egen bekostnad.
Även i Sösjö har man en grupp som arbetar med fibernät. Problemet är att nuvarande nät läggs ner utan att nästa är på plats. På grund av tjälen går det inte att gräva förrän till våren.
Frågan som inställer sig är: Ska en viktig infrastrukturutbyggnad vara beroende av ideella krafter? Tänk om de inte finns. Den föregående regeringen lovade bredband till alla, men glömde att tillägga att utbyggnaden skulle ske på ideell väg om inte ”marknaden” ansåg det lönsamt.

Om vi menar allvar med att hela Sverige ska leva får vi inte lita på marknadskrafterna. Får de råda består Sverige snart av Stockholm, Göteborg och Malmö med omnejd, samt eventuellt några städer längs Norrlandskusten som Umeå och Luleå. Övriga Sverige kan lägga ner.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!