Vem vinner på betygshets?

2010-05-26 15:50:12
Utbildningsministern och folkpartisten Jan Björklund har lagt fram ett förslag om att elever ska få betyg från sjätte klass och kanske även också från fjärde, om han får som han vill.

Det är ingen nyhet att Jan Björklund står i spetsen för införandet av en ”ny” skola som innebär mer stress för eleverna och ett hårdare klimat ute i skolorna i form av skärpta regler och hårdare straff för de elever som missköter sig.
Idén om betyg i lägre åldrar är ett sätt att kringgå det verkliga problemet; alla nedskärningarna som haglat över skolorna i Sverige. Det sparkas ut lärare och elevvårdande personal på löpande band och den personal som finns kvar har inte tid att hjälpa alla elever att klara skolan med godkända betyg.
Att införa hårdare betygskrav och straff för elever som skolkar o s v är kontraproduktivt och kommer bara att leda till en mindre demokratisk skola där elevinflytandet minskar.

Det är ett faktum att den psykiska ohälsan bland unga har ökat, vilket till mycket stor del har med plugghetsen som råder idag att göra.
Den ”nya” skola som Jan Björklund vill införa är inte ett försök till att skapa en bättre miljö för eleverna, utan skapar ett system för att sålla bland elever och skapa en ny låglönemarknad av de elever som inte klarar av de nya hårda kraven.
Stoppa betygshetsen!
Patricia Degerman

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!