”Vi anmäler danska polisen”

2009-12-21 01:25:14
Med den nya ”lømmelpakken” hade Danmarks regering gett sin polis order att trappa upp repressionen inför FN:s klimatmöte.

Brutalare uppträdande, hot om 12 timmars arrest utan anklagelser och hårda straff prövades mot t ex de sopgubbar som avskedats i Köpenhamn efter en tre veckor lång strejk.
Ingripandet mot fredliga demonstranter den 12 december var utan tvekan planerat långt i förväg. Syftet var att smutskasta demonstranter och skrämma folk från att delta.
Men polisen har redan fått skarp kritik. Den presskonferens Rättvisepartiet Socialisterna arrangerade tillsammans med Miljöförbundet Jor- dens Vänner och Fältbiologerna den 13 december, lockade många media. Lokaltidningar runt om i Sverige har rapporterat om polisens våld.
– Vi skulle aldrig ha gripits, inte ens enligt danska polislagen. Den säger att polisen har rätt att gripa personer som har varit en källa till risk för störning av den allmänna ordningen och säkerheten eller utgör en fara för individers säkerhet. Vi var ingendera, säger Mattias Bernhardsson kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge och en av alla de som greps.
Han räknar upp fler brott som polisen begick mot den egna lagen:
– Ingen av oss var misstänkta för något brott. Bara tre av de totalt nästan tusen som greps under hela demonstration är misstänkta för något.
– Det hela blev en ren och mycket utdragen tortyr, både fysiskt och psykiskt.
– Vi ska ha rätt att ringa, men varken jag eller någon annan fick ringa någon alls, och ingen information lämnades heller till de vänner och familjemedlemmar som ringt till den danska polisen.
–Vi fick heller ingen information om rätten att kontakta en advokat.
– Vi blev aldrig förhörda om något. De sa att det blir inget åtal, men varnade oss för att gripas en gång till. Det är ett övergrepp på min rätt att demonstrera och yttra mig, som är ovärdigt ett land som kallar sig demokratiskt.
RS uppmanar alla som greps att anmäla den danska polisen. Kontakta rs@socialisterna.org för mer information.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!