”Vi är det enda partiet som tar kamp mot varje nedskärning”

2018-08-15 13:03:30

foto: Natalia Medina
Lina Rigney Thörnblom talade också om kampen mot sexism och kvinnoförtryck.

Det var nästintill fullsatt när Rättvisepartiet Socialisterna Haninge hade valupptakt i Jordbro Kultur- och föreningshus.

Valupptaktens syfte var att presentera vår politik och program samt organisera människor till fortsatt kamp mot högerpolitik, rasism, bostadsbrist, sexism med mera.
Mötet började med några korta inledande ord av mötesordföranden Katja Raetz innan Lina Rigney Thörnblom och Mattias Bernhardsson, RS två kommunfullmäktigeledamöter i Haninge, öppnade mötet:
– Vi är det enda partiet som konsekvent röstar emot varenda nedskärning och försämring i fullmäktige, organiserar kamp mot högerns attacker och har valda representanter på en vanlig arbetarlön, utan privilegier, sa Lina Rigney Thörnblom. 

Mattias Bernhardsson pratade främst om de ökande och groteska klassklyftorna:
– Hur många märker av att Sveriges ekonomi är ”urstark”? Klyftorna är större än någonsin, och välfärdsunderskottet växer. Samtidigt säger politikerna att ”det går bra för Sverige”. Men inte för oss vanligt folk. Klassklyftorna och rasismen kommer uppifrån och hör ihop. Utan klassklyftor blir det ingen rikedom för eliten. Och de etablerade partierna bombarderar oss med ”problemen” vad gäller de som tvingas tigga, flyktingar, förorterna med mera, men inget om D Carnegie och de andra bostadsbolagens plundring av hyresgästerna, inget om de groteskt stora vinsterna storföretagen gör på vårat arbete, inget om hur SL-kortet höjs varje år utan att kollektivtrafiken rustas upp, och så vidare. De slår mot de som har det sämst, en medveten splittringspolitik som bara gynnar eliten.
Efter dessa två inledande tal öppnades det upp för inlägg och frågor. Många undrade om friluftsområdet Rudans framtid, som politikerna vill bygga en stor bilbro till med tillhörande parkeringsplats och samtidigt vill exploatera ännu mer, med dyra bostäder och så vidare. RS är starka motståndare till detta och kommer att organisera större protester mot detta framöver.
Robert Bielecki, nummer 3 på RS valsedel i Haninge, berättade om många hyresgästers starka missnöje med sina bostäder i Jordbro: mögel, vatten- och fuktskador, underhåll som inte görs, bostadsbolag som struntar i hyresgästernas vilja med mera. Nu kommer en ny bostadskampanj att lanseras i Jordbro med krav på att de omfattande problemen åtgärdas.
Många fler tal och inlägg följde i en inspirerande och energifylld diskussion.

Valupptakten blev en bra kickoff på de fyra återstående veckornas intensiva valkampanj. Kom med du också! Kontakta oss på 073-509 06 84 eller rs@socialisterna.org om du vill hjälpa till.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!