”Vi är det öppna folkliga motståndet!”

2009-04-06 11:13:56

foto: Offensiv


Ett hundratal personer samlades under lördagens manifestation på Forumtorget i Uppsala, för att visa sitt motstånd mot nazisternas våld.
   Det var fredagen den 27 mars som tre medlemmar i RKU, Kommunistiska partiets ungdomsorganisation, samt en sympatisör misshandlades. Tio maskerade nazister stod i bakhåll utanför deras partilokal i Uppsala. Denna attack är ytterligare en i raden av nazistiska våldsdåd mot aktiva inom arbetarrörelsen.
   Den 22 mars utsattes Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, för ett mordförsök nära sitt hem. Under natten till torsdagen hotades ordföranden för Vänsterpartiet i Uppsala län samt Heby kommun. Klisterlappar med nazistiska budskap sattes upp på deras ytterdörr.
   ”De som säger sig representera och skydda demokratin avfärdar de nazistiska attackerna.” Tony Salthammer från RKU tog i sitt tal upp den borgerliga propagandan, som beskriver nazistiska attacker som del i en våldsupptrappning mellan vänsteraktivister och högerextremister. Men faktum är att arbetarrörelsen inte har gjort sig skyldig till några våldshandlingar mot dessa grupper. Vår kamp förs öppet och vi kommer aldrig låta oss skrämmas till tystnad!
   David Berggren från Ungdom Mot Rasism talade på manifestationen om vikten av att inte acceptera en utveckling, liknande den under 90-talets ekonomiska kris. Där rasistiska partier vann missnöjesröster. ”Vi är det öppna folkliga motståndet. Inga nazister på våra gator!”
   Flera av talarna uppmanade till kamp mot högerpolitiken som bereder väg för de nazistiska grupperna. Lina Westerlund, RS, tog upp vikten av att kämpa mot de etablerade partiernas ökande rasism, kämpa för rätten till asyl och mot nedskärningar inom skola, vård och omsorg.
   Andreas från RKU i Uppsala var nöjd med uppslutningen och den engagerade stämningen på manifestationen. RKU kommer att gå vidare med intensifierad aktion och jobba mot nazism och rasism inom de kampanjer som de driver. ”Vi vill synas på gator och torg och jobba överallt där det finns arbetarungdomar.”

Offensivs reporter

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!