”Vi är i fritt fall” varnar socialarbetare i Sundsvall

2015-02-04 15:04:07

foto: allthecolor / 55Laney69 / Flickr CC
Socialarbetare i Sundsvall uppger att de ”är så körda i botten att vi har svårt att skapa någon stabilitet”.

När den nyvalda socialnämnden i Sundsvall i förra veckan samlades till sitt första sammanträde möttes de av 31 socialsekreterare som larmade om en verksamhet i sönderfall.  På plakaten kunde politikerna läsa ”SOS-Soc” och ”Vårt jobb – ert ansvar”.

–Vi är i fritt fall. Vi är så körda i botten att vi har svårt att skapa någon stabilitet, sa barnutredaren Karin Gustavsson till SVT:s Mittnytt den 28 januari.
Socialtjänstens personal har de senaste åren i skrivelser slagit larm flera gånger utan att få respons. Politikerna har istället visat upp underskott och krävt besparingar i socialtjänsten.
Först när socialsekreterarna under våren 2014 gick ut i media fick de svar. Fyra nya tjänster utlovades, men dessa har än idag inte kunnat tillsättas då man i första hand behöver erfarna socialsekreterare. Dessa har visat sig vara svåra att rekrytera då lönen är jämförelsevis låg och arbetsmiljön ser ut som den gör.

Konsekvenserna blir att flera barn riskerar att få leva i otrygghet och livsfarlig misär innan det upptäcks eller socialtjänsten hinner med att göra biståndsinsatser. Just i Sundsvall fick ett sådant fall stor uppmärksamhet i somras då en polisman mer eller mindre av en slump gjorde en husundersökning och hittade en ensam två­åring, med en blöja fylld av bajs och flugor surrandes ovanför spjälsängen i ett sommarhett sovrum.
Att som socialsekreterare ständigt leva under pressen att följderna för barn kan bli sådana på grund av att man har för många ärenden att handlägga blir omänskligt.
– Det är en förfärlig känsla att inte räcka till för de utsatta familjerna. Det gör att många slutar. Av de 15 personer som skrev under brevet till politikerna i mars 2013 är det bara två-tre som jobbar kvar. Grejen är att arbetet med utsatta barn och unga varit nedprioriterat i flera år. Vi hinner inte göra vårt jobb inom de tidsfrister vi har att förhålla oss till, säger Karin Gustavsson till Mittnytt.  

Totalt har 66 anställda i socialtjänsten skrivit på protestbrevet och de utlovar nya protester fram tills dess att det blir någon ändring.
I Sundsvall, men även på flera andra orter, organiserar nu socialarbetarna sina protester i ”Nu bryter vi tystnaden”, ett nätverk där de båda fackliga organisationerna SSR och Vision samarbetar.
Detta fackliga nätverk – som för övrigt också har anslutit sig till Folkkampanjen för Gemensam Välfärd – borde ha stora möjligheter att vinna segrar om krav konkretiseras och kampen även samordnas på riksnivå. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!