”Vi behandlas inte som människor”

2013-02-06 14:50:09


Mitra Shirai.

Mitra Shirai har bott på Kosmosgatan i Bergsjön i Göteborg sedan 1997, först hos det allmännyttiga bostadsbolaget Poseidon och nu hos den privata förvaltaren Bovista. ”Vi behandlas inte som människor här ute för att många av oss är fattiga”, säger hon när hon kontaktar Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna.

– Förut var det bättre när man ­ringde och felanmälde något. Då kom de i alla fall och tittade. Nu har lamporna i mitt halltak inte fungerat på två veckor. När jag ringde Bovista skämtade jag och frågade om hur många år de ska komma och ordna det, skrattar Mitra.
I hennes lägenhet läcker kranarna i badrum och kök. Dörrhandtag ­sitter löst, köksskåp är skadade och fönstret i ett av sovrummen går knappt att öppna.
– Hade jag bott inne i stan skulle de ha kommit på en timme. Vi ­betalar lika mycket för vårt boende här ute, men vi möts av en helt annan attityd. För några år sedan var jag sen med två hyror och jag blev hotad med vräkning. Jag fick låna pengar och det är löst. Varför gäller inte samma regler för hyresvärden som för oss? Vi betalar för att bo här, men de kan strunta i våra behov utan att riskera straff. De utnyttjar att många här är fattiga och inte kan så bra svenska.

Under samtalet knackar Mitra på hos sin granne, Abbas Dadgar, som har bott i sin lägenhet i 23 år. Han flyttade in när Poseidon ägde lägenheterna och håller med om att lägenheterna sköttes bättre när de var kommunalt ägda. Nu har Abbas vattenskadade väggar och tak, och vattenkranen i köket har rostat så att den nästan lossnar.
Mängder av boende och familjer i Bovistas lägenheter i Bergsjön har hört av sig till Rättvisepartiet Socialisterna de senaste veckorna, och viljan att göra något är stor.
En av hyresgästerna som kontaktat RS berättar att hon har blivit hotad med anmälan till ­Hyresnämnden för att hon inte godkänner att Bovista vill höja hyran efter att de genomfört nödvändiga renoveringar av hennes badrum – trots att just sådana renoveringar inte ska bekostas av hyresgästerna själva. Det handlar om ­rätten till ett värdigt boende.

Rättvisepartiet Socialisterna föreslår därför att man nu måste gå på offensiven. Att kalla till ett gemensamt stormöte för de boende, dit vi bjuder in representanter från både Hyresgästföreningen och Bovista. Detta är något som har fått stort stöd bland de boende. Nu när Bovista gått från löften om renoveringar till hot om hyreshöjningar är behovet av att agera   stort.
Stefan Berg

 RS / Offensiv kräver ▼

■ Tvångsförvalta vanskötta bostäder.
■ Kommunalisera bostadsbolagen under hyresgästernas demokratiska kontroll.
■ Förstatliga byggbolagen och bankerna.
■ Renovera och klimatanpassa bostäderna – bostad åt alla.
■ Sänk hyrorna – bygg billiga hyresrätter.
■ För en kämpande Hyresgästförening.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!