”Vi blev större än Centern”

2009-06-17 18:16:40
Gruvarbetaren Sixten Snell är nöjd med ArbetarInitiativets valresultat i Kiruna.

– Vi blev större än Centerpartiet, brukar jag svara de som säger att de röstat på oss och frågar hur det gick i valet. Inte illa efter en liten valkampanj i nästan total mediaskugga, som mest bestod i att jag delade ut 1 000 flygblad, pratade med folk i gruvan och bland grannarna och hade en annons två veck­or i det lokala annonsbladet.
De som röstade var samtidigt väl medvetna om att Sixten Snell knappast löpte någon risk att behöva åka till Bryssel.
ArbetarInitiativets 97 röster i Kiruna betydde 1,7 procent, som om det varit kommunalval hade räckt till en plats i kommunfullmäktige för Sixten Snell.

I Sixtens eget valdistrikt Järnvägen i Kiruna motsvarade de 20 rösterna 6,7 procent. Det var bästa distriktet i landet för ArbetarInitiativet och just där det fjärde bästa resultatet av alla partiers, fler röster än något regeringsparti. Av de 20 hade 18 också kryssat Sixten Snell.
Även i valdistrikt som Tuolluvaara-Kurravaara och Centrum norra fick ArbetarInitiativet drygt 4 procent.
– Det var kul att hålla på och det handlade mest om att argumentera för behovet av något nytt. Det behövs ett nytt arbetarparti, säger han och uppmanar alla att vara bered- da på nya skandaler i S- och LO-toppen i stil med Wanja Lundby Wedin och AMF-skandalen.

IF Metalls och Kommunals riskfyllda spekulationsaffärer för medlem- marnas pengar i Swedbank ser han som ett nytt exempel.
Sixten Snell ångrar inte att han ställde upp och kan nog tänka sig att göra det igen, särskilt om det går att få med sig fler. ”Om vi simmar tillräckligt länge och starkt så kommer vi att nå lekvattnet”, sms:ade han under en av EU-valets sista dagar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!