”Vi fortsätter kampen för ett kvinnohus”

2006-09-27 13:47:08




Rättvisepartiet Socialisternas (RS) motion om ett kvinnohus i Luleå avslogs vid kommunfullmäktiges möte i måndags. Men kampen är inte slut med det.
– RS kommer dock inte att ge sig bara för att motionen blev avslagen, säger Jonas Brännberg, gruppledare RS kommunfullmäktige.

Offensiv har träffat Jonas Brännberg efter mötet.

Varför har RS lagt den här motionen i kommunfullmäktige?
– Det här är ett av förslagen vi gett till kommunen i år för att bekämpa sexuella trakasserier och mäns våld mot kvinnor. De andra har handlat om temadagar på skolor och arbetsplatser och billigare nattaxa på kollektivtrafiken. Ett kvinnohus behövs för att hjälpa dem som utsatts för övergrepp, men också som en träffpunkt.

Vad är skillnaden mellan en kvinnojour och ett kvinnohus?
– Kvinnojouren gör ett jättearbete med att skydda kvinnor som blir utsatta för våld men det finns mycket mer som behöver göras. Med ett kvinnohus har kvinnor som utsatts för våld och övergrepp ett ställe att söka sig till. Där skulle all specialkompetens vara samlad med representation från kvinnojouren, sociala myndigheter, vården, kuratorer, polis etc för att kunna hjälpa. Den smärtsamma upplevelsen att berätta om och om igen skulle kunna minimeras. Olika specialistkunskaper behövs för att hjälpa exempelvis unga, hedersförtryckta eller våldtagna. Kvinnorna ska inte behöva springa runt hos alla myndigheter och berätta samma sak.

Finns det andra delar som ett kvinnohus kan innehålla?
– Ja, ett kvinnohus skulle kunna bli en träffpunkt, speciellt viktigt för kvinnor som utsatts för våld eller är isolerade. Självförsvarsutbildning är en aktivitet som kan stärka kvinnor, framförallt psykologiskt, och vara ett motmedel mot passivitet och rädsla. Dessutom kan kvinnohuset vara ett sätt att öka kunskaperna om våld mot kvinnor i samhället, om kvinnoförtryck och vad som kan göras åt det, till exempel genom föreläsningar, studiecirklar, gruppverksamhet, debatter och insamling av material/fakta.
– Denna verksamhet är förstås viktig för både kvinnor och män och skulle kunna vara riktad till alla. Verksamheten skulle till största delen kunna styras av dem som själva vill engagera sig, även om ett kvinnohus förstås skulle kräva resurser. RS har inget färdigt recept för hur det ska se ut, däremot föreslår vi att kommunen ska ta initiativet och ta ett ekonomiskt ansvar.

Vilket svar fick motionen i kommunfullmäktige?
– I svaret från socialnämnden sades att kvinnojouren prioriterade ökad bemanning framför ett kvinnohus. När vi kontaktade kvinnojouren fick vi veta att detta inte var sant. De hade aldrig diskuterat kvinnohus med kommunen. Dessutom kommer pengarna till ökad bemanning på kvinnojouren från staten, inte från kommunen.
– I kommunfullmäktige yrkade vi att motionen skulle återremitteras till kvinnojouren för ett yttrande. Detta stöddes av miljöpartiet men de andra sa nej. Vänsterpartiet som säger sig värna om kvinnor sa inte ett pip i debatten trots att jag uttryckligen frågade vad de tyckte. Det visar hur viktig deras kvinnokamp är när det kommer till kritan. RS kommer dock inte att ge sig bara för att motionen blev avslagen, kvinnoförtrycket och ny kvinnokamp kommer göra den här frågan aktuell igen, avslutar Jonas Brännberg.
Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!