”Vi ger oss inte: BB ska öppnas!”

2017-05-17 23:44:46

foto: Andrew Herbert
Ockupationen av Sollefteå BB får starkt stöd i hela landet.

–Lagt kort ligger! Vi kommer inte ändra vårt beslut, sa regionrådet Erik Lövgren (S).
– Vi kommer uppnå att BB i Sollefteå öppnas, sa ockupanternas representant Carina Hellström.

SVT:s ”Sverige idag – Debatten” hade kallat till vårddebatt i Sollefteå.
Sedan 1990 har 21 BB i landet stängts medan bara två nya öppnats.
I Sollefteå fylldes Folkets hus till sista plats för stans sjukhus har på kort tid förlorat akutortopedi, akutkirurgi, BB, kvinnosjukvård med möjlighet att lägga in, smärtklinik, rehabilitering och nu senast den psykiatriska kliniken.
Ådalen har tagit kamp, protesterat och ställt krav i flera massdemonstrationer. En ockupation för att BB ska återöppnas pågår sedan början av februari.
Det socialdemokratiska regionrådet Erik Lövgren försökte denna kväll att argumentera mer utifrån kvalitetsaspekter än tidigare besparingskrav. Men nedmonteringen av Sollefteå sjukhus signalerar inte direkt detta.

Kerstin Brandelius från Aktionsgruppen Sollefteå framtidens akutsjukhus svarade att akutkirurgi och förlossningsvård är hjärtat i ett sjukhus och att kvinnor inte ska tvingas åka uppemot 15 mil på dåliga vägar innan de kan förlösas.
Hon berättade att de i bristen på gensvar från landstinget nu startat en ekonomisk förening som kommer att öppna två vårdcentraler inom Sollefteå och Kramfors, men att de helst skulle se att ”Norrtäljemodellen” (att landsting och kommuner delar ägandet och ansvaret för vården) genomfördes i Ådalen.
Erik Lövgren fick stöd av Anders Henriksson, vice ordförande i Sveriges kommuner och landsting (SKL), i tesen att framtidens vård handlar om att folk kommer att få åka längre till specialiserad ”sällanvård” medan basvården ska finnas närmare, men inte nödvändigtvis på ett sjukhus.
Cheferna från landstinget, Nina Fållbäck-Svensson samt Marju Damoun, förde fram ekonomiska argument om att akuter och BB kräver bemannade jourlinjer som har blivit dyra då man haft svårt att rekrytera personal som stannar i Sollefteå.

Tomas Björk, överläkare vid förlossningskliniken i Sollefteå, svarade att det handlar inte om stora eller små kliniker, utan om kompetensen på den enskilda kliniken.
– Vi var fyra specialistläkare och en underläkare innan det här med länsklinikerna kom igång.
– Det kan inte vara ekonomiska orsaker till att landstinget lägger ned förlossningen på Sollefteå sjukhus. 15,8 miljoner kronor säger man sig spara. Det är på en omsättning på 7 miljarder kronor, 0,16 procent.
– Det är en myt att små sjukhus bara har ”lätta” förlossningar. Barn kan ju inte tänka att nu ligger jag på ett litet sjukhus så nu ser jag till att det blir en ”lätt” förlossning.
Det är ytterst få som sänds vidare till sjukhus med större resurser och rör sig då om en mamma eller barn som har blivit sjuka.

Vad som slår en är att ingen i debatten, varken politiker, tjänstemän, experter eller vårdkämpar ställde något krav på staten om resurser för att rusta upp vården.Trots krisen i välfärden och att vården i opinionsmätningar idag är den viktigaste frågan bland väljarna hördes här inget av den budgivning som socialdemokrater och moderater bekymmerslöst ägnar sig åt då det gäller nya miljarder till militären och polisen.
Istället sas det saker som ”Vi har inte en resurseffektiv vård” (Erik Lövgren) och ”Framtidens vård behöver omstruktureras” (Anders Henriksson), smyckat med ord som patientsäkerhet och kvalitet.
Hur många nya vårdplatser och tjänster inom vården behövs det in-te? Och behövs det inte en uppvärdering av personalens lön och och arbete samt en mänsklig arbetsmiljö? ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!