”Vi har inte råd!”

2010-05-12 13:41:30
Ett nytt ramavtal för upprustning av 6 000 lägenheter på Järvafältet har hux flux undertecknats av Svenska Bostäder och Hyresgästföre- ningen, tyvärr än en gång helt över huvudet på de boende. Enligt avtalet ska de boende i varje hus få ta ställning till en av två alternativa nivåer på upprustningen, med hyreshöjningar på 725 respektive 1 400 kronor.

Hyresgästerna i Husby har länge kämpat för en upprustning och uppfräschning av både gårdar, hus och lägenheter, efter minst 20 år av grovt eftersatt underhåll.
Men precis som Nätverket Järvas Framtid och Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har sagt ända sedan vi drog igång den proteströrelse som lyckades stoppa de planerade rivningarna och lyxrenoveringarna 2007-2008, vill de flesta ha en varsam renovering på de boendes villkor, med möjlighet till kvarboende och utan hyreshöjningar.
– 90 procent av hyresgästerna i mitt hus har skrivit på Nätverket Järvas Framtids nya protestlista mot hyreshöjningarna och den långa evakue- ringstiden, säger Esmael, en hyresgäst i kvarteret Bergengatan 43-49, som blir det andra kvarteret i Husby att renoveras, redan 2011.
”Vi har varken råd eller anser detta rimligt”, säger protestlistan och fortsätter: ”Vi tvivlar på att de stambyten/badrumsrenoveringar som gör det möjligt att höja hyran behövs på länge än. Inte heller är det rimligt med en evakueringstid på nio månader. På Bergengatan 3 och 9 renoverades och isolerades fasader, fönster och dörrar – utan att hyran höjdes och utan evakuering”. Nätverket Järvas Framtid kräver en oberoende teknisk undersökning av varje hus, som visar hur akut behovet att byta stammar är.

Om hyresgästerna skulle betala 725 kronor extra i månaden blir detta på tio år lätt över 100 000 kronor ex­tra för stambyten som antingen inte behövs på länge än, eller som om de verkligen måste ske så tidigt bara kan förklaras av uteblivet underhåll.
En hyresgäst på Bergengatan 21-25, där man ”tjuvstartat” med stambyten och badrumsrenovering, skri- ver så här i en mycket kritisk rapport till nätverket om de som utfört arbetet: ”De kommenterade annars att rö­ren var i väldigt bra skick!!?? Byta??”.
Det nya ramavtalet innehåller ock­så andra överraskningar jämfört med Svenska Bostäders besked till hyresgästerna i Husby så sent som för någ­ra veckor sedan.
Bra är att den dyraste av de tre nivåer som det talades om då, en renovering till nyproduktionsnivå, har fal- lit bort.
Mer märkligt är att det i pressmed­delandet inte längre talas om en tilläggsisolering av fasaderna i basnivån på samma sätt som i den utökade ni­vån, bara om ”fasadåtgärder”.
Om inte detta är en lapsus kan det innebära en nedprutning på ambitionen att klimatrenovera för lägre energikostnader. En rejäl energibesparing är inte bara viktigt för miljön, utan skulle också sänka driftskostnaderna och därmed kunna sänka hyrorna.
Terje Gunnarsson har som ordförande för Hyresgästföreningen Regi­on Stockholm undertecknat ramavta- let. Han förefaller på Nätverket ­Järvas Framtids fråga vara överraskad av uppgifterna om fasaderna och kan in­te svara direkt på om det, som vi an­ser, är rimligt att begära en opartisk teknisk undersökning av stammarna.

Han reagerar samtidigt positivt på nätverkets och RS krav att ett utökat ROT-program, som också lovas av S, V och MP, måste användas till att sänka hyran vid renoveringen av det slitna miljonprogrammet.
– Det kan motivera en omförhandling av ramavtalet, säger han och lovar att återkomma.
Enligt Hyresgästföreningen, SA- BO och Fastighetsägarna skattediskrimineras idag en hyresrätt på 100 kvadratmeter med 2 000 kronor per månad jämför med en bostadsrätt el­ler ett egnahem, vilket för en trea i Husby motsvarar 1 540 kronor. Det är dessvärre en fråga som hittills har mörkats av samtliga etablerade partier inför valet. Än så länge är det bara Rättvisepartiet Socialisterna som har krävt en omedelbar ändring av denna orättvisa skattediskriminering.

Att utöver denna diskriminering höja hyran med ytterligare 725-1 400 kronor är helt orimligt.
Utgången av den nya striden på Järva får direkta konskvenser för alla ytterstadsområden i Stockholm, då den så kallade ”dialogen” om hur Rågsved, Farsta Strand och Hökar­ängen ska lyftas på motsvarande sätt också startar nu i maj och början av juni.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!