”Vi har valt att inte tolka non-profit som vinstförbud”

2013-01-17 12:46:34




”Non-profit kan betyda många saker och vi har valt att inte tolka det som vinstförbud”, sa LO-juristen Claes-Mikael Jonsson när LO:s linje om vinster i välfärden presenterades.

Han fortsatte: ”Det här är inte särskilt dramatiskt, aktiebolag kan till exempel bilda dotterbolag i form av samhällsbolag.”
Pensionärshemsidan veteranen.se  ger en förklaring till LO:s nya linje: ”Claes-Mikael Jonsson berättar att man fört samtal med [S]-partiet under resans gång. Den nye partiordfö­randen Stefan Löfven har vägrat uttala sig för ett vinstförbud.”
Samma hemsida har också talat med vårdföretagen, som signalerar fortsatt strid för sina intressen: ”Arbetsgivar- och ­branschorganisationen Vårdföretagarna menar å sin sida att förslaget radikalt skulle förändra förutsättningarna för företagen – och att det redan hämmar utvecklingen.”

Svenskt Näringsliv tänker inte heller trappa ner sin kampanj:  ”Det är djupt beklagligt att LO väljer en reglerings- och förbudslinje som hindrar företagande och som riskerar att leda till att viktiga jobb försvinner samtidigt som ­valfriheten minskar för oss alla. … Måtte det ­inte få genomföras", kommenterade SN:s vd Urban Bäckström.
Som om Urban Bäckström och Svenskt Näringsliv värnade om jobben – privata företag har i snitt 10 procent färre anställda än offentlig verksamhet inom välfär­den.
LO måste nu försvara sitt tekniska förslag om en ny bolagsform istället för att driva en kampanj i samklang med en massiv opinion på arbetsplatserna – mot alla profitörer inom välfärden.

Men Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har ingen kritik: ”Det är ­väldigt goda nyheter, det ansluter till det som Vänsterpartiet har föreslagit. Vinst­drivande bolag ska inte bedriva välfärdsverksamhet”.
De fem förbundsordförandena i samarbetet 6F inom LO verkar å sin sida ha insett att förslaget nog inte räcker: ”…målet är att en non-profit­princip ska råda.” ”Vi ser LO:s förslag som ett första steg mot det mål som LO-kongressen fastställde. Skulle det visa sig att det inte får någon effekt på vinstuttagen inom välfärdssektorn så måste vi vara beredda att ompröva förslaget.”
Striden om vinster i välfärden är långt ifrån över med LO:s förslag.   De extrema privatiseringarna kommer att vara en huvudfråga åtminsto­ne fram till valet nästa år.
Per-Åke Westerlund

Välfärd utan vinst

Upptaktsmöte för kampanjåret 2013
Torsdag 17 januari kl 18
Östermalms-rummet, 4 tr
ABF-huset, Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!