”Vi har visat vilken rörelse Hyresgästföreningen kan vara”

2016-03-16 13:06:45

foto: RS Göteborg
Fullsatt när Kristofer omvaldes till HGF-ordförande i Angered.

Närmare hundra personer deltog på Hyresgästföreningen Angereds årsmöte i nordöstra Göteborg i söndags varav 63 röstberättigade. Kristofer Lundberg, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, valdes enhälligt till ordförande för de kommande två åren utan motkandidat.

Förra året vann du ett fyllnadsval mot valberedningens kandidat. Men i år fanns det ingen motkandidat?
– Jag var valberedningens kandidat i år och ingen annan fanns nominerad eller ställde upp som motkandidat. Jag upplever att det finns ett stort stöd runt om i Angered, vilket kunde synas i att hälften av lokalföreningarnas årsmöten, en majoritet av dem som har genomförts, nominerade mig till ordförande. Det gångna året har jag tillsammans med andra ägnat tiden åt att visa vilken rörelse Hyresgästföreningen kan vara, säger Kristofer efter årsmötets slut.
– Vi har organiserat en rad olika utåtriktade demonstrationer och aktiviteter för trygghet, bostadsbyggande och för kommunalisering. Alla protester har först förankrats i de lokala hyresgästföreningarna och sedan organiserats tillsammans. Vi har lagt stor vikt på att svetsa samman hela Angered på gemensamma konferenser där viktiga politiska teman har diskuterats. Vi har fokuserat mycket på det bostadspolitiska programmet.

Vad är utmaningen för de kommande två åren?
– På kort sikt handlar det om att försvara våra föreningslokaler i vissa stadsdelar. På lång sikt vill jag att Angered kan inspirera fler till att återgå till metoderna från Hyresgästföreningens pionjärår där hyresgäströrelsen var en kamp­organisation.

Vilka politiska utmaningar finns för Hyresgästföreningen?
– Renovering och nybyggnation kommer att vara viktiga politiska frågor den närmsta tiden. Trots tal om dialog och boendeinflytande står det klart att såväl de privata som de kommunala bolagsledningarna inte är intresserade av att lyssna. Vi kommer att vara tvungna till att mobilisera ute i områdena för att få vara med och bestämma.
– I slutändan handlar det om hyresgästernas makt över sin boendesituation och sina områden, avslutar Kristofer Lundberg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!