”Vi kallar Reinfeldt för ren svält”

2008-09-10 14:49:58
Den 16 september demonstreras det utanför riksdagen. Det är en tradition från 1990-talet att demonstrera vid riksdagens öppnande. Se hur mycket högern har hunnit förstöra hittills, vi kan inte bara vänta två år till nästa val. Med lågkonjunkturen som är på väg kommer nedskärningarna att öka.
Septemberalliansen, där Rättvisepartiet Socialisterna ingår, vill bygga en rörelse som kan resa ett motstånd. Dessutom drivs högerpolitik även av den socialdemokratiskt ledda så kallade oppositionen.
Ett tredje alternativ behövs, ett riktigt socialistisk alternativ.

– Vi kallar Reinfeldt för ”Ren svält”, berättade en av de sjukskrivna som nu drabbas av högerpolitiken.
Att avstå från matinköp är verkligheten för många som får tusentals kronor i lägre sjuk- eller arbetslöshetsersättning. Samtidigt badar de rika i pengar.
Vad är högerregeringens syfte?

Dagen efter valet kastade ulven Reinfeldt fåramasken i soptunnan och startade en historisk attack på välfärd, jämlikhet, fackföreningar och offentliga sektorn. Mot framtida lögner, val­fläsk och kristänkande gäller det att påminna sig om vad denna regering åstadkommit:

välfärdsslakt En kommunalare som blir arbetslös har efter kontrareformerna i snitt 1 100 kronor lägre ersättning. En deltidssjukskriven industriarbetare kan ha 1 500 kronor min­dre att leva på. När sjukförsäkringsreformen slagit igenom kommer minst 20 000 personer att vara helt utan ersättning. Högern lägger ansvaret för utslitning och för arbetslöshet på den enskilde. Offren straffas dubbelt för att samhället/politiken ska fråntas ansvar. Det är meningen att klyftorna och osäkerheten ska öka.

Gräddfiler och klyftor Högavlönade har sedan länge skaffat sig privata försäkringar för att kunna glida ovanpå. Det byggs vårdcentraler i Malmö med två ingångar, en för de som betalar privat och en för resten. Ett besök på det helprivata barnsjukhuset Martina i Stockholm kommer att kosta 1 400 kronor. Även attacker-na på allmännyttan syftar till att öka se­gregeringen ytterligare, stadsdelarna ska sorteras upp strikt efter plånböck­ers storlekar.

Guldregn över rika och bolag Privatiseringarna av kommunala verksamheter och utförsäljningarna av statliga företag till underpriser har skänkt hundratals miljarder kronor till näringslivet. Privata företag kan numera krama vinster ur allt från missbrukarvård till Vin & Sprit. Samtidigt har de rika inte behövt lyfta ett finger för att få flera miljoner kronor till skänks i rena pengar. 62 förmögna fick i snitt en halv miljon kronor var när förmögenhetsskatten avskaffades. När fastighetsskatten försvann innebar det en gåva på 24 000 kronor per år om man äger en tremiljonerkronorsvilla på Lidingö. Vilken slump att Reinfeldt gör det! Bostadsrättsägare slipper skatta vid försäljningar. Förra hösten gjordes skattesänkningar som till 88 procent gick till den rikaste halvan av befolkning­en.

Gamla hierarkier åter I skolan handlar det om fler betyg, disciplin och lydnad, urgallring av eliten redan från start. I familjen handlar det om en rad bakåtsträvande reformer, vårdnadsbidraget ifrågasätter att ­samhället kan ge en bra barnomsorg. Kvinnors ställning på arbetsmarknaden försäm­ras generellt när fler kvinnor är hem­ma väldigt länge med barn samtidigt som män inte är det. Att låta pigor arbeta i andras hem (hushållsnära tjänster) förkastar idén om att alla, hög som låg, man som kvinna, i alla fall måste städa sina egna dass.
Med rasistiska utspel, se t ex moderaten Tobias Billströms påstående att invandrare inte vill arbeta, försöker regeringen avleda missnöjet underifrån genom att ställa svenskar mot invandrare, arbetare mot arbetslösa och så vidare. Som ett jättelikt fängelse av hårdare tag, strängare straff, signalspaning och militär upprustning dras statens förtryckande drag åt allt hårdare, vilket kommer att märkas då protester mot orättvisorna tar fart.

Storföretagens regering Högeralliansen opererar på uppdrag av storföretagen. Både de direkta åtgärderna, som höjningen av a-kasseavgiften, och indirekta riktar in sig på att försvaga fackföreningarnas och därmed löntagarnas position. 185 000 personer gick ur facken förra året. Med privatiseringarna minskar löntagares och brukares insyn i verksamheten. Arbetarskyddet luckras upp genom nedskärningarna på arbetsmil­jöverket och ökningen av osäkra anställningar.
Högern vill skapa en ny låglönemarknad, bland annat genom de s k hushållsnära tjänsterna. Dessa jobb med mycket låga löner kommer att verka lönenedpressande för alla löntagare och gynnar företagens vinstmaskiner.
Kapitalismen är ett system både för ekonomin, där ägare av företag och banker berikar sig på arbetares bekostnad, och ett politiskt system där staten hjälper till att behålla den orättvisa ordningen intakt. Inte heller tidigare socialdemokratiska regeringar har ifrågasatt detta. Tvärtom släpptes nyliberalismen in just av s. Det är en uppblåst aggressiv kapitalistklass som har talat de senaste åren. Dessvärre är de inte nöjda, de kommer att kräva mer och mer ända tills de stoppas.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!