”Vi kämpar mot homofobi i Ryssland”

2012-08-01 14:14:19


Jane Otto och Elena Volkova strider för hbt-rättigheter i Ryssland.

– Vi organiserar gatudemonstrationer, som vi kallar jämställdhetsmarscher berättar Jane Otto och Elena Volkova, i den här intervjun om hbt-förtryck och -kamp i Ryssland.

Under CWI:s årliga sommarskola tog Offensiv tillfället i akt att intervjua våra ryska kamrater om ­hbt-kampen i landet.
– Under stalinismen var hbt-akti­vism olagligt. Stalinisterna utveckla­de en teori om att hbt var en borger­lig sjukdom, för att ”folk inte har någonting att göra”. Det är en orsak till att homofobin och nidbilden av hbt-personer är så starkt rotad i Ryssland även idag.
– Många är homofobiska i Ryssland och vill inte stödja hbt-rättighe­ter, men det finns ingen diskussion i Ryssland om vad hbt står för eller innebär. Man jämställer det med pedofili och folk vet inte ens vad sexism innebär. Lagen och staten skyller samhällsproblem på hbt-personer. Men när lagen som förbjuder hbt-propaganda antogs, avslogs ­samtidigt andra lagar som handlade om ­social säkerhet. Man säger att lagen finns till för att skydda barnen, men ­samtidigt skär man ner på skolor och andra barnverksamheter.

– Vi organiserar gatudemonstrationer, som vi kallar jämställdhetsmarscher och låter feminister och hbt-personer tala fritt om kampen på våra möten och demonstrationer. Det måste dock organiseras i det fördolda, för att det i Ryssland är omöjligt att nå en överenskommelse med myndigheterna. Vi måste dölja ­skälet till våra demonstrationer för dem och kan inte annonsera offentligt om våra möten. Så var det även innan antiprotestlagen och lagen som förbjuder hbt-propaganda, fast nu är det ”officiellt”.

– Vi uppmanar alltid hbt-aktivister som kommer på våra möten att även vara med på andra demonstrationer i solidaritet med övriga arbetarklassen. Om de är med på andra möten och demonstrationer kan de lyfta sina paroller och knyta dem till ­övriga frågor.
– CWI har växande stöd i Ryssland. På 1 maj i år hade vårt block i Moskva ett par hundra personer från hbt- och feministorganisationer. De lär sig om vår organisation och de söker sig till oss eftersom vi kan organisera dem till kamp. Fler har börjat använda sig av våra paroller och pressar därmed ut organisationerna politiskt åt vänster, vilket har gett oss många kontakter och aktivister som kommer på våra möten. Tack vare detta kommer vi att vinna viktiga segrar.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!