”Vi kommer att gripas och torteras om vi skickas tillbaka”

2016-08-10 11:19:31

foto: Jonas Brännberg
Familjen Gichka hotas av utvisning till Ukraina.

Nataly och Denis Gichka samt deras son flydde från kriget i östra Ukraina år 2014. Som sjuksköterska gjorde Nataly sin militärtjänst på ett sjukhus som behandlade sårade separatistiska soldater.

–Det fanns två sjukhus i Donbass. Det ena behandlade separatister och det andra soldater från den ukrainska armén, berättar Nataly.
Medan Nataly arbetade på sjukhuset i Donbass tvångsrekryterades hennes man Denis till separatisternas armé.
– Efter tre månader flydde vi till säkerhet. Först till Kiev för att skaffa dokument och sedan till Sverige, där vår dotter senare föddes. Vi kunde inte stanna i Ukraina. Våra namn fanns i registren hos en separatistisk politisk organisation som är olaglig i västra delen av landet. Det var bara en tidsfråga innan det skulle upptäckas.

Deras antagande var rätt. 2015, medan de väntade på besked i Sverige, läckte en lista med organisationens ”medlemmar” ut på nätet.
– Vissa tror att separatisterna medvetet offentliggjorde listan för att stoppa människor från att fly. Om vi skickas tillbaka kommer vi att gripas och torteras. Det är många från östra Ukraina som bara försvinner. Jag skulle vara extra hotad eftersom min man fortfarande är med i den separatistiska armén.
Trots deras berättelse och att Migrationsverket inte ifrågasätter något av vad de säger har de fått negativa beslut av både Migrationsverket och Migrationsdomstolen.

– De säger att vi kan få skydd av myndigheterna i västra Ukraina, trots att det finns mycket bevis för att myndigheterna själva står för förföljelse av människor från östra Ukraina, speciellt om de haft något med separatisterna att göra.
Rättvisepartiet Socialisterna ger fullt stöd till familjen Gichkas rätt att stanna i Sverige.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!