”Vi kräver sänkta hyror”

Nathaniel Morris från LH-styrelsen berättar om uppropet för sänkta hyror (Foto: Elin Gauffin).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Nu växer kravet på hyressänkningar i årets hyresförhandlingar. 

I Stockholm har Lokala Hyresgästföreningen (LH) Rönnbärsgården startat uppropet ”Vi kräver sänkta hyror” som riktar sig till förhandlare och politiker. Det behöver nu få största möjliga spridning, och Offensiv uppmanar sina läsare att hjälpa till. 
Vi har pratat med Nathaniel Morris från LH-styrelsen. 

Varför har ni startat detta upprop?
– Det är en pandemi. Det är viktigt att alla måste hjälpa till, även bostadsbolagen. Väldigt många hyresgäster har blivit av med jobbet. Andra har blivit permitterade. En stor grupp har blivit sjuka. Allt detta betyder minskade inkomster för oss hyresgäster.
– Hyresgäster tenderar att vara mindre inkomststarka grupper. Det är Svenska Bostäder (SB) väl medvetna om. Vi tycker att det är rimligt att kräva hyresnedsättning.

– SB och de andra bostadsbolagen har inte heller samma underhåll som tidigare. Visserligen på grund av smittskyddsskäl, men då har de inte samma utgifter. Då kan de inte kräva 2,8 procent i hyreshöjning som de gör nu i förhandlingarna.
– Det här uppropet kommer att få stort stöd. Våra medlemmar är helt med. Och redan har flera LH:n och andra organisationer anslutit sig och då skickades det ut först i förrgår.
– 2,8 procent är väldigt högt att begära även under ett normalt år. Under en pandemi blir det skymf. Jämför med många andra länder – där har det blivit hyressänkningar under pandemin.

HJÄLP TILL ATT SPRIDA UPPROPET
Gå in på bloggen ronnbarsgarden.wordpress.com. Där hittar du uppropet, samt instruktioner för att skriva under. Kontakta också gärna din LH och be dem att ansluta sig.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!